Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 3.12.07

Θέμα

*Δημοτικό Συμβούλιο 02-12-07 για ψήφιση προϋπολογισμού 2008

Με μοναδικό θέμα την ψήφιση προϋπολογισμού συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δημητρίου Υψηλάντη την Κυριακή 2-12-07 ώρα 18:00.

Μετά την εισήγηση από το αρμόδιο στέλεχος του Δήμου διατυπώθηκαν τόσο από μέρους μας όσο και από τον κ. Αμανατίδη Παύλο πολλές επισημάνσεις και ερωτήσεις.

Επί του προϋπολογισμού η τοποθέτηση μας :

Κωδικός 1211.02: Πόσους συμβασιούχους μερικής απασχόλησης έχουμε και χρειαζόμαστε 30.000€ για αμοιβές; Σημειώνεται ότι από όσα γνωρίζουμε οι δύο εξ’ αυτών είναι 5 μηνης απασχόλησης.

Κωδικός 1314.04: Πρόκειται για τη μελέτη της τηλεθέρμανσης (προφανώς όχι διότι είναι στον κωδικό 1314.10); Σε κάθε περίπτωση αυτό κατά την άποψή μας πρέπει να επανεξεταστεί όπως είπαμε και σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια.

Από το κωδικό 1314 λοιπά ειδικά προγράμματα δεν βλέπουμε κατά την άποψή μας αναπτυξιακό προσανατολισμό. Και εάν για το 2007 υπήρχαν δικαιολογίες για το 2008 δεν υπάρχουν.

Κατά την εκτίμησή μας τα έσοδα από τους ΚΑΠ που το 2007 ανήλθαν στις 500.000€ είναι υπερεκτιμημένα για 650.000€. Που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει ο προϋπολογισμός έξω…

Στον κωδικούς 6031 για τους ειδικούς συνεργάτες και 6053 για τις εργοδοτικές τους εισφορές έχουμε 48.000€ άθροισμα. Ειδικό συνεργάτη για θέματα περιβάλλοντος και για τα θέματα που βρίσκονται μπροστά μας δεν έχουμε.

Στον κωδικό 6111 έχουμε αμοιβές νομικών μόνο 5.000€. Νομικό σύμβουλο επίσης δεν έχουμε. Αν τον χρειαζόμαστε, νομίζω ότι όλοι μας πια γνωρίζουμε για να μην επαναλαμβανόμαστε με θέματα που έχουμε αναλύσει πολλές φορές εδώ.

Ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι κωδικοί γνωρίζετε από την αρχή ότι δεν θα υλοποιηθούν; Μήπως είναι αυτοί των επενδυτικών δαπανών δηλαδή αυτοί με τους οποίους πρέπει να προγραμματίσουμε μελέτες και έργα;

Μπορείτε να μας πείτε ποιοι κωδικοί από τον προϋπολογισμό του 2007 δεν υλοποιήθηκαν; Θα δείτε ότι είναι αυτοί οι οποίοι αφορούν τις επενδυτικές δαπάνες. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2008, που ήταν σε επίπεδο ονοματισμένων έργων σχεδόν ίδιο με το προηγούμενο του 2007, το ψηφίσαμε παρόλες τις ενστάσεις μας, αναμένοντας τον προϋπολογισμό όπου θα φαινόταν, μετά και την ενσωμάτωση των προτάσεων που καταθέσαμε στη διάρκεια του έτους, ο προγραμματισμός του Δήμου μας μέσα από τον προϋπολογισμό.

Επισημαίνουμε ότι στις υποχρεώσεις των Δήμων άνω των 10.000 κατοίκων είναι η εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο είναι προαιρετικό για μικρότερους δήμους και το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί εντός τετραετίας. Εκτίμησή μας είναι ότι τέτοιον προγραμματισμό σε βάθος χρόνου δεν έχουμε.

Τονίσαμε ότι οι μέρες που έρχονται δεν έχουν σχέση με τις προηγούμενες αναφορικά με τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ και το μέλλον του δήμου μας. Πέραν των πάσης φύσεως παραστάσεων και δημοσίων εμφανίσεων χρειαζόμαστε ουσία. Ο Δήμος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις και να παρίσταται. Οφείλει να προλαμβάνει. Η σημερινή δημοτική αρχή αναμένουμε σε αυτόν τον χώρο να αποτυπώνει με προτάσεις το όραμά της. Εμείς από το Φεβρουάριο του 2007 διατυπώσαμε τις προτάσεις μας σε σχέση με τη ΔΕΗ σε ένα δημοτικό συμβούλιο που ζητήσαμε. Οι προτάσεις που καταθέσαμε και ψηφίσαμε ομόφωνα τότε ουδέποτε αναγράφηκαν. Τώρα είμαστε μπροστά σε αυτά που τότε προβλέπαμε όταν και καταθέσαμε προτάσεις προς υλοποίηση.

Έχουμε επέκταση ορυχείου, προγραμματισμένο 2ο Καποδίστρια και εμείς περιμένουμε. Πιστεύουμε ότι ο σημερινός προϋπολογισμός είναι αυστηρά διαχειριστικός, χειρότερος από τον προηγούμενο στον αναπτυξιακό του προσανατολισμό, δεν απαντά ουσιαστικά στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που τίθενται ιδιαίτερα για τη νέα χρονιά και γι’ αυτό το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, παρόλο που λυπούμαστε πολύ, είναι να τον καταψηφίσουμε.

Τελικώς, μετά από δύο και πλέον ώρες, ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε και από τον κ. Αμανατίδη Παύλο ο οποίος έκανε παρατηρήσεις και εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο για το λογιστικό όσο και για το πολιτικό μέρος του. Ο προϋπολογισμός δηλαδή καταψηφίστηκε και από 4 μέλη της αντιπολίτευσης (ο κ. Αθανασιάδης δεν παραβρέθηκε) και πέρασε κατά πλειοψηφία.

AddThis Social Bookmark Button