Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 19.12.07

Θέματα

-Δημοτικό Συμβούλιο 18-12-07

-Προμελέτη ΑΝΚΟ για μετεγκατάσταση οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης

-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

-Ανάπτυξη Πρωτοβουλιών Κοινωνικής Υπευθυνότητας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία (Δελτίο Τύπου ΔΕΗ ΑΕ)

-Προκήρυξη για θέσεις Stage από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης Ν. Κοζάνης

Δημοτικό Συμβούλιο 18-12-07

Τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Υψηλάντη αφορούσαν εγκρίσεις δαπανών, παραλαβή της πισίνας του Μαυροδενδρίου και αποδοχή ποσού 15.000€ από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ψηφίσθηκαν ομόφωνα.

Προμελέτη ΑΝΚΟ για μετεγκατάσταση οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης

Η ΑΝΚΟ εκπόνησε προμελέτη η οποία και εξετάζει βασικά σενάρια της μετεγκατάστασης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Κυριότερα σημεία είναι ότι είναι ανοικτό το ζήτημα για όλα τα ενδεχόμενα. Ενδιαφέροντα σημεία:

Υπολογίζεται ότι εάν χτιστούν οι νέοι οικισμοί με οικόπεδα θα απαιτηθούν για την Ποντοκώμη 800~900 στρέμματα ενώ εάν προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση με έτοιμες κατοικίες τότε θα απαιτηθούν 400~500 στρέμματα. Για τη Μαυροπηγή οι αντίστοιχες εκτάσεις προσδιορίζονται στο μισό.

Τα σενάρια αναφέρουν:

-πιθανούς χώρους μετεγκατάστασης για την Ποντοκώμη ΚΤΕΝΑ, ΣΙΔΕΡΑ, ΛΙΒΕΡΑ, ΠΤΕΛΕΑ, ΟΙΝΟΗΣ, ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ, ΑΛΩΝΑΚΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΝΕΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ, ΠΡΩΤΟΧΩΡΙ, ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗ

-Μετεγκατάσταση των δύο οικισμών μαζί

-Δημιουργία Νέας Ποντοκώμης με έτοιμο οικιστικό σύνολο προσκολημμένο σε υφιστάμενο οικισμό

Το προϋπολογιζόμενο κόστος των νέων υποδομών (αποχέτευση, οδοποιία, ύδρευση,κλπ) υπολογίζεται σε 16.000.000€ για την Ποντοκώμη και το ήμισυ για τη Μαυροπηγή. Τα παραπάνω υπολογίστηκαν με βάση το κόστος Κομάνου και Κλείτους.

Δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εγκαταστάσεων εάν δεν προσδιοριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που θα μετεγκατασταθεί.

Επίσης γίνεται αναφορά για τους πιθανούς τρόπους αποζημίωσης.

Είναι προφανές ότι αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση που απλά βάζει σε συζήτηση το πρόβλημα. Δεν είναι τίποτα ακόμη. Θέση μας είναι ότι αυτό είναι πιο πολύπλοκο θέμα και εξαρτάται από τη βούληση και θέληση των κατοίκων. Αναμένεται επισήμως ο προγραμματισμός της ΔΕΗ ΑΕ στο τέλος Ιανουαρίου με όσα ειπώθηκαν κατά την έλευση Αθανασόπουλου την Τρίτη 18 Δεκ 07.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

Μία σειρά πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την παρουσία της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας και απαντούν σε ορισμένα διαχρονικά και σημαντικά αιτήματα που έχουν τεθεί από τους τοπικούς φορείς ανακοίνωσε χθες από την Κοζάνη ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τους εκπροσώπους των Νομαρχιακών και Τοπικών αυτοδιοικήσεων της περιοχής οι οποίοι όμως επανέλαβαν βασικά αιτήματα τα οποία παραμένουν άλυτα και αφορούν κυρίως το ενεργειακό μέλλον της περιοχής, το περιβάλλον, τις μετεγκαταστάσεις και την απόδοση των εδαφών που εκμεταλλεύτηκε ήδη η επιχείρηση.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε πως η ΔΕΗ προχώρησε στη σύσταση νέας γενικής διεύθυνσης για την Δυτική Μακεδονία που θα έχει ως αποστολή της «την αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης στην περιοχή και την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων με την τοπική κοινωνία με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος».

Αναφορικά με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, κάτι που επισήμαναν οι φορείς, επανέλαβε τον σχεδιασμό για την κατασκευή νέων σταθμών (450μεγαβάτ ο καθένας) στην Πτολεμαΐδα και στη Μελίτη, την μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης και την αποκατάσταση των ορυχείων Πτολεμαϊδας, Μαυροπηγής και Ποντοκώμης.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανδρέας Λεούδης ζήτησε από την επιχείρηση να υπάρξουν «σφιχτά χρονοδιαγράμματα» κυρίως για τις μετεγκαταστάσεις.

Τα φωτοβολταϊκά και... πίστα

«Προτεραιότητα της ΔΕΗ αποτελεί η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη δυτική Μακεδονία» επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Αθανασόπουλος. Ως εκ τούτου η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε, έχει υποβάλει αίτηση για δύο άδειες Παραγωγής συνολικά 30 μεγαβάτ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, σημείωσε σε σύμπραξη με την ΕΤΒΕ – ΒΙΠΕ Α.Ε. προγραμματίζει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε βιομηχανικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και εντάσσεται και η Φλώρινα με ισχύ 1,7 μεγαβάτ.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε η ανάληψη της πρωτοβουλίας της ΔΕΗ να προχωρήσει στην παραχώρηση 6.650 στρεμμάτων (5.000 στρέμματα στο Ν. Κοζάνης και 1.500 στο Ν. Φλώρινας) γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικών δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής. μάλιστα 150 στρέμματα θα παραχωρηθούν από την ΔΕΗ στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Για περιβάλλον και προσλήψεις

Οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων επανέλαβαν για άλλη μια φορά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την βελτίωση του περιβάλλοντος. Τόσο ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην ρύπανση που δημιουργείται από την λειτουργία των ορυχείων ζητώντας να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για το θέμα των προσλήψεων, το οποίο το έθεσε με επιτακτικό τρόπο ο δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης, ο κ. Αθανασόπουλος αφού ξεκαθάρισε πως κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του ως αποτέλεσμα του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της επιχείρησης τόνισε πως θα δρομολογηθούν προσλήψεις για 669 άτομα εντός του 2008 στους Νομού Κοζάνης και Φλώρινας, 60 θέσεων εργατοτεχνιτών στις αρχές του 2008 και 60 εργατοτεχνιτών το 2009. Οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΗ όπως επισήμανε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα από το σύμφωνο συνεργασίας και συνύπαρξης τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ της Ν.Α. Κοζάνης

http://www.ptolemaida.net/costas/ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑΣ

Ανάπτυξη Πρωτοβουλιών Κοινωνικής Υπευθυνότητας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία(Δελτίο Τύπου ΔΕΗ ΑΕ)

Στη διεύθυνση http://www.dei.gr/ecPage.aspx?id=4025&nt=18&lang=1 η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Προκήρυξη για θέσεις Stage από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης Ν. Κοζάνης

Οι σχετικές προκηρύξεις θα βρίσκονται από Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο site www.ergasiakozani.gr και www.kozani.gr

Εάν δεν μπορείτε να τα λάβετε στείλετε email να σας τα αποστείλω.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Προμελέτη ΑΝΚΟ για μετεγκαταστάσεις οικισμών Μαυροπηγής & Ποντοκώμης

Η προμελέτη της ΑΝΚΟ για την μετεγκατάσταση Ποντοκώμης και Μαυροπηγής:

Προμελέτη ΑΝΚΟ για Μετεγκατάσταση οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης 12.07

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 3.12.07

Θέμα

*Δημοτικό Συμβούλιο 02-12-07 για ψήφιση προϋπολογισμού 2008

Με μοναδικό θέμα την ψήφιση προϋπολογισμού συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δημητρίου Υψηλάντη την Κυριακή 2-12-07 ώρα 18:00.

Μετά την εισήγηση από το αρμόδιο στέλεχος του Δήμου διατυπώθηκαν τόσο από μέρους μας όσο και από τον κ. Αμανατίδη Παύλο πολλές επισημάνσεις και ερωτήσεις.

Επί του προϋπολογισμού η τοποθέτηση μας :

Κωδικός 1211.02: Πόσους συμβασιούχους μερικής απασχόλησης έχουμε και χρειαζόμαστε 30.000€ για αμοιβές; Σημειώνεται ότι από όσα γνωρίζουμε οι δύο εξ’ αυτών είναι 5 μηνης απασχόλησης.

Κωδικός 1314.04: Πρόκειται για τη μελέτη της τηλεθέρμανσης (προφανώς όχι διότι είναι στον κωδικό 1314.10); Σε κάθε περίπτωση αυτό κατά την άποψή μας πρέπει να επανεξεταστεί όπως είπαμε και σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια.

Από το κωδικό 1314 λοιπά ειδικά προγράμματα δεν βλέπουμε κατά την άποψή μας αναπτυξιακό προσανατολισμό. Και εάν για το 2007 υπήρχαν δικαιολογίες για το 2008 δεν υπάρχουν.

Κατά την εκτίμησή μας τα έσοδα από τους ΚΑΠ που το 2007 ανήλθαν στις 500.000€ είναι υπερεκτιμημένα για 650.000€. Που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει ο προϋπολογισμός έξω…

Στον κωδικούς 6031 για τους ειδικούς συνεργάτες και 6053 για τις εργοδοτικές τους εισφορές έχουμε 48.000€ άθροισμα. Ειδικό συνεργάτη για θέματα περιβάλλοντος και για τα θέματα που βρίσκονται μπροστά μας δεν έχουμε.

Στον κωδικό 6111 έχουμε αμοιβές νομικών μόνο 5.000€. Νομικό σύμβουλο επίσης δεν έχουμε. Αν τον χρειαζόμαστε, νομίζω ότι όλοι μας πια γνωρίζουμε για να μην επαναλαμβανόμαστε με θέματα που έχουμε αναλύσει πολλές φορές εδώ.

Ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι κωδικοί γνωρίζετε από την αρχή ότι δεν θα υλοποιηθούν; Μήπως είναι αυτοί των επενδυτικών δαπανών δηλαδή αυτοί με τους οποίους πρέπει να προγραμματίσουμε μελέτες και έργα;

Μπορείτε να μας πείτε ποιοι κωδικοί από τον προϋπολογισμό του 2007 δεν υλοποιήθηκαν; Θα δείτε ότι είναι αυτοί οι οποίοι αφορούν τις επενδυτικές δαπάνες. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2008, που ήταν σε επίπεδο ονοματισμένων έργων σχεδόν ίδιο με το προηγούμενο του 2007, το ψηφίσαμε παρόλες τις ενστάσεις μας, αναμένοντας τον προϋπολογισμό όπου θα φαινόταν, μετά και την ενσωμάτωση των προτάσεων που καταθέσαμε στη διάρκεια του έτους, ο προγραμματισμός του Δήμου μας μέσα από τον προϋπολογισμό.

Επισημαίνουμε ότι στις υποχρεώσεις των Δήμων άνω των 10.000 κατοίκων είναι η εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο είναι προαιρετικό για μικρότερους δήμους και το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί εντός τετραετίας. Εκτίμησή μας είναι ότι τέτοιον προγραμματισμό σε βάθος χρόνου δεν έχουμε.

Τονίσαμε ότι οι μέρες που έρχονται δεν έχουν σχέση με τις προηγούμενες αναφορικά με τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ και το μέλλον του δήμου μας. Πέραν των πάσης φύσεως παραστάσεων και δημοσίων εμφανίσεων χρειαζόμαστε ουσία. Ο Δήμος καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να ακολουθεί τις εξελίξεις και να παρίσταται. Οφείλει να προλαμβάνει. Η σημερινή δημοτική αρχή αναμένουμε σε αυτόν τον χώρο να αποτυπώνει με προτάσεις το όραμά της. Εμείς από το Φεβρουάριο του 2007 διατυπώσαμε τις προτάσεις μας σε σχέση με τη ΔΕΗ σε ένα δημοτικό συμβούλιο που ζητήσαμε. Οι προτάσεις που καταθέσαμε και ψηφίσαμε ομόφωνα τότε ουδέποτε αναγράφηκαν. Τώρα είμαστε μπροστά σε αυτά που τότε προβλέπαμε όταν και καταθέσαμε προτάσεις προς υλοποίηση.

Έχουμε επέκταση ορυχείου, προγραμματισμένο 2ο Καποδίστρια και εμείς περιμένουμε. Πιστεύουμε ότι ο σημερινός προϋπολογισμός είναι αυστηρά διαχειριστικός, χειρότερος από τον προηγούμενο στον αναπτυξιακό του προσανατολισμό, δεν απαντά ουσιαστικά στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που τίθενται ιδιαίτερα για τη νέα χρονιά και γι’ αυτό το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, παρόλο που λυπούμαστε πολύ, είναι να τον καταψηφίσουμε.

Τελικώς, μετά από δύο και πλέον ώρες, ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε και από τον κ. Αμανατίδη Παύλο ο οποίος έκανε παρατηρήσεις και εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο για το λογιστικό όσο και για το πολιτικό μέρος του. Ο προϋπολογισμός δηλαδή καταψηφίστηκε και από 4 μέλη της αντιπολίτευσης (ο κ. Αθανασιάδης δεν παραβρέθηκε) και πέρασε κατά πλειοψηφία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button