Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Θέμα Δημοτικού Συμβουλίου 20.10.09 Τηλεθέρμανσης Ποντοκώμης - Μαυροδενδρίου

Στο 2ο τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ο κ. Μιχαηλίδης ως δημοτική αρχή πρότεινε την κατάθεση ενιαίας πρότασης για τους οικισμούς στο ΕΣΠΑ (4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) κατά ανάλογο τρόπο. Η ΑΝΚΟ ρωτήθηκε εάν μπορεί να κάνει διαχωρισμό της μελέτης κατά ανάλογο τρόπο με την αποχέτευση και απάντησε θετικά ότι μπορεί να γίνει εντός μηνός. Εμείς καταθέσαμε την άποψη μας και επιμείναμε στο να μπορεί να είναι το δίκτυο τηλεθέρμανσης, εάν κατασκευαστεί, διαχειρίσμο από τους οικισμούς.

Τελικώς ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση μας, ανάλογης της αποχέτευσης με τον κ. Μιχαηλίδη να δηλώνει ότι δεν γνώριζε ότι μπορούν να κατατεθούν ξεχωριστά.
Επίσης ασκήθηκε από μέρους μας έντονη κριτική στον κ. Μιχαηλίδη για τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Ολόκληρη η τοποθέτηση μας, όπως κατατέθηκε στα πρακτικά, δίνεται παρακάτω:
Στο 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας τα δίκτυα τηλεθέρμανσης δεν ήταν άμεσα επιλέξιμα όπως ήταν με τις αποχετεύσεις.
Στο ΕΣΠΑ η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο για μεγάλα έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής με ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ). Τα έργα τηλεθέρμανσης (Φλώρινα και Πτολεμαϊδα) έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον τέως Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά και μάλιστα έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
Στην τελευταία ημερίδα που έγινε στην ΠΔΜ με εκπρόσωπο του ΥΠΕΧΩΔΕ τον τέως ΓΓ κ. Μπαλτά, ανακοινώθηκε και η πρόθεση χρηματοδότησης των δικτύων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις τους Αμυνταίου και του Φιλώτα. Δεν ετέθη κανένα ζήτημα μέχρι σήμερα για την χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης Μαυροδενδρίου και Ποντοκώμης.
Με ποιόν τρόπο θα διεκδικήσουμε αυτό το έργο όταν οι πόροι του ΕΠΠΕΡΑΑ είναι συγκεκριμένοι και έχουν ήδη δεσμευθεί για τα έργα τηλεθέρμανσης Φλώρινας, Πτολεμαϊδας και Μεγαλουπόλεως; Τρέφουμε αυταπάτες όταν δεν παρουσιάζετε τα στοιχεία στην ολότητα τους. Και έχετε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό πολιτικά. Το θέμα της Τηλεθέρμανσης συζητήθηκε τελευταία φορά στις [21.10.09], πριν ακριβώς ένα χρόνο.

Να θυμίσουμε αυτά που σας καταθέσαμε και γραπτά σε εκείνη την συνεδρίαση:
«Α. (αφορά το Μαυροδένδρι και την Ποντοκώμη αναφορικά με την μελέτη και κατασκευή του έργου).
Το Μάιο του 2006 (προεκλογικά) υπογράφηκε Συμφωνία Πλαίσιο με εταίρους
1. την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
2. τη Ν.Α. Κοζάνης
3. το Δήμο Πτολεμαϊδας
4. τη ΔΕΤΗΠ
5. το Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη
η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε:
• Στο Άρθρο 4 της Συμφωνίας Πλαίσιο: Ενδεικτικό χρηματοδοτικό σχήμα 5,6 εκ. Ευρώ με χρηματοδότηση από το Θησέα 0,6 εκ ευρώ και από τον ΤΠΑ 1 εκ ευρώ. Δηλαδή οι δικοί μας πόροι ήταν: 1,6/5,6= 28,5% του έργου και τα υπόλοιπα 4 εκ ευρώ δεν υπήρχαν!
• Στο άρθρο 8 για την εξωαστική χρήση έχουμε μία γενικόλογη αναφορά για κατασκευή θερμοκηπιακού πάρκου «μετά από ειδική συμφωνία». Θυμίζουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στον ΤΠΑ για τον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη και είναι ανενεργό!
Το ίδιο χρονικό διάστημα αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι «Στην ουσία η ΔΕΤΗΠ αποκτά έναν ακόμη πελάτη» [Εφ. Πτολεμαίος 31-3-06].
Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε επιμόνως, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας έστω στα έδρανα της αντιπολίτευσης, το θέμα της τηλεθέρμανσης να έρθει με επίσημο τρόπο στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση τονίζοντας ότι θέληση μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην κατασκευή του.

Ερωτήματα που ανακύπτουν:
• Γιατί δεν κατατέθηκαν από το διαδημοτικό Θησέα τα αναγκαία ποσά που ήταν ευθύνη της Περιφέρειας. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
• Γιατί δεν προχώρησε η ανεύρεση των επιπλέον πόρων με ευθύνη και της Περιφέρειας η οποία έχει και την ουσιαστική εξουσιοδότηση γι’ αυτό;
• Γιατί πάγωσε το θερμοκηπιακό πάρκο ενώ του Ελλησπόντου προχωρεί;
• Γιατί η Πτολεμαϊδα προχώρησε στην κατασκευή του αγωγού με το Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη να είναι παντελώς ανέτοιμος;
• Το ερώτημα που θέτουμε εδώ και 2 χρόνια είναι εάν συζητήθηκε ότι πρέπει η ΔΕΤΗΠ να αναλάβει την τηλεθέρμανση Δημ. Υψηλάντη και εάν εξετάστηκαν οικονομικοτεχνικά άλλες λύσεις διαχείρισης;»
Να προσθέσουμε σήμερα: Δώσατε άδεια κρυφά χωρίς να ενημερώσετε το Δ.Σ. και το Τοπικό Συμβούλιο για τον αγωγό τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας. Χωρίς να απαιτήσετε να τηρηθούν οι εκατέρωθεν δεσμεύσεις εκείνης της Συμφωνίας Πλαίσιο! Επιπλέον το ερώτημα της διαχείρισης του δικτύου είναι κρίσιμο ενόψει και της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε. Ερωτήθηκε η ΔΕΥΑΚ;
Η πρόταση μας είναι η υποβολή πρότασης ανάλογα με την διαδικασία για την αποχέτευση παραπάνω μόνο που πρέπει να διευκρινιστεί τώρα, εάν είναι απαραίτητο για την οικονομικοτεχνική ανάλυση του έργου το θέμα της διαχείρισης και των αποδεκτών κατά περίπτωση

AddThis Social Bookmark Button