Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου: Και πάλι με τα σκουπίδια


Πηγή: mayrodendri.blogspot.com

1) Δυστυχώς επανερχόμαστε πάλι στο ίδιο θέμα που και στο παρελθόν μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. Όπως παρουσιάζεται στο φωτογραφικό υλικό ο ίδιος χώρος που με πρωτοβουλία του συλλόγου καθαρίστηκε την άνοιξη, ο χώρος δίπλα στο μοντελοδρόμιο παρουσιάζει μια αποκρουστική εικόνα. Παρότι έχουμε κάνει, πλήθος προτάσεων ώστε να αναβαθμιστεί εκείνος ο χώρος και έχουμε λάβει δεσμεύσεις για να πάψει οριστικά να παρουσιάζει αυτήν την κατάσταση, η εικόνα του χώρου είναι εξίσου αποκρουστική, αν όχι και περισσότερο, σε σχέση με το παρελθόν.

Πέρα από τους σοβαρούς αισθητικούς υπάρχουν και σοβαροί υγειονομικοί λόγοι που απαιτούν το κλείσιμο των παράνομων χώρων διάθεσης απορριμμάτων.

• στραγγίσματα μιας χωματερής, δηλαδή τα υγρά απόβλητα που παράγει, είναι αυξημένης τοξικότητας και επιβαρύνουν τόσο τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, όσο και το έδαφος.

• οι χωματερές παράγουν αέρια απόβλητα, με κύριο συστατικό το μεθάνιο. Κάτι, που εκτός από τις δυσάρεστες οσμές, σημαίνει και αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά και εκρήξεις, αναφλέξεις και πυρκαγιές, που απειλούν τις γύρω περιοχές.

• σοβαρή αισθητική υποβάθμιση

Πρέπει επιτέλους να ληφθούν οριστικά μέτρα ώστε να κλείσει αυτή η χωματερή, νομίζουμε πως για έναν δήμο με τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα αυτή η εικόνα δεν τιμά ούτε τους πολίτες αλλά ούτε και την δημοτική αρχή.

2) Παρότι είχαμε αρκετές δεσμεύσεις εκ μέρους του δήμου ότι σύντομα θα τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης, και παρότι από τότε έχει περάσει πολύς καιρός ακόμα να τους δούμε στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του δήμου μας. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς άλλους δήμους του νομού να έχουν προχωρήσει στην ανακύκλωση απορριμμάτων και εμείς να έχουμε μείνει τόσο πίσω. Είναι εξάλλου πολλοί οι πολίτες που έχουν την διάθεση να κάνουν ανακύκλωση αλλά ελλείψει κάδων και ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης να μην μπορούν να ανακυκλώσουν τα διάφορα υλικά τους. Είναι τέλος λυπηρό να πετιούνται μεγάλες ποσότητες οργανικών υλικών που θα μπορούσαν με την διαδικασία της κομποστοποίησης και με μικρό κόστος, να μετατραπούν σε βιολογικό λίπασμα για τους κήπους του δήμου αλλά και τους κήπους των σπιτιών των πολιτών.

Είναι πολύ θετικό να εκφράζει κανείς τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές του ευαισθησίες σε επίπεδο δηλώσεων και προθέσεων αλλά ποιο σημαντικό είναι να συνοδεύονται και από τις ανάλογες πράξεις που θα κάνουν το περιβάλλον μας ποιο ανθρώπινο και το επίπεδο της ζωής μας καλύτερο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙΟΥ

ακολουθούν φωτογραφίες

AddThis Social Bookmark Button