Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης 28.02.2011

Tακτική συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεών του, στο «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ» κτήριο, του Δήμου Κοζάνης, Χαρισίου Μούκα & Κοβεντάρων, στην Κοζάνη, [Δευτέρα 28/02, ώρα 20:00] με τα παρακάτω θέματα συζήτησης:6η Πρόσκληση για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 28.02.2011 Ορθή επανάληψη

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Γυμναστικός Σύλλογος Ποντοκώμης: Συμμετοχή σε σχολικό πρωτάθλημα σκάκι

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε το 4ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Κεντροδυτικής Μακεδονίας στις εγκαταστάσεις του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., στο χωριό Βαρβάρες Βέροιας, όπου συμμετείχαν συνολικά 22 ομάδες (135 παιδιά). Συγκεκριμένα συμμετείχαν 14 ομάδες από 11 δημοτικά, 7 ομάδες από 5 Γυμνάσια και μία ομάδα Λυκείου.

Η πρώτη ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Ποντοκώμης του Ν. Κοζάνης στέφτηκε πρωταθλητής του Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος Σκάκι της Κεντροδυτικής Μακεδονίας (Μαυροματίδης Θεόδωρος,Τσελεπίδης Δημήτρης, Λεβεντίδου Τάνια-Μαρία, Παναγιωτίδου Χριστίνα).

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για το θέμα των συγχωνεύσεων

Η τοποθέτηση μου στο 1ο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης [17.2.2011] για τις συγχωνεύσεις σχολείων:
Γενικότερα για την εκπαίδευση:
Τα χαρακτηριστικά των πιθανόν συγχωνεύσεων πρέπει να έχουν κοστολόγηση και της επιβάρυνσης των οικογενειών οι οποίες καλούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε απόσταση αρκετά μακρύτερα της συνήθους. Π.χ. είναι πολύ μεγαλύτερο το «κοινωνικό» κόστος όταν ένα παιδί από την Ποντοκώμη θα κληθεί να παρακολουθήσει μαθήματα σε απόσταση 14~16 χλμ και μέσο όρο μετακίνησης 1 ώρας. Συνέπεια του παραπάνω είναι η πρόθεση μετακίνησης όλο και περισσότερων οικογενειών δεδομένου ότι η παιδεία που πραγματικά οι γονείς επιθυμούν να παρέχουν στα παιδιά τους δεν είναι δωρεάν. Δηλαδή ας λάβουμε υπόψη την ανάγκη μετακίνησης περιοδικά με την επίσκεψη σε ωδείο, ή γυμναστήριο ή φροντιστήριο ξένων γλωσσών που αναγκάζει το μαθητή να μετακινηθεί και την οικογένεια να έχει τουλάχιστον οικονομικό και οικογενειακό κόστος ήδη αυξημένο. Ας αφήσουμε τα παιδιά να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως οι συμμαθητές τους σε άλλα σχολεία και ας μπουν αυτού του είδους οι παράμετροι. Ο δήμαρχος με κάλυψε στο θέμα του ρόλου των σχολείων για ένα μοντέλο Δήμου το οποίο δεν γιγαντώνει τα αστικά κέντρα.
Ειδικότερα για το Γυμνάσιο Ποντοκώμης είναι απαγορευτική και μόνο η αναφορά κατάργησης του -το ανέφερε ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μας ικανοποιεί:
• Είναι το Γυμνάσιο με τη μεγαλύτερη χρονική απόσταση από την Κοζάνη με συνέπεια το μεγαλύτερο αναμενόμενο κόστος
• Εξυπηρετεί κατοίκους Μαυροδενδρίου, Μαυροπηγής και Ποντοκώμης εκ των οποίων για τον οικισμό Ποντοκώμης έχει αποφασιστεί η μετεγκατάστασή του για περιβαλλοντικού λόγους (εκμετάλλευση του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος). Πέραν των άλλων θα αυξήσει την πίεση και την ανασφάλεια των κατοίκων για μετακίνησή τους στα αστικό κέντρο της Κοζάνης και φαντάζομαι ότι δεν είναι το επιδιωκόμενο από το παρόν δημοτικό συμβούλιο. Και μόνο αυτός ο λόγος καθιστά απαγορευτική την όποια σκέψη κλεισίματος του Γυμνασίου Ποντοκώμης.
• Είναι αναγνωρισμένο ως ένα από τα πρότυπα γυμνάσια στην εκπαιδευτική διαδικασία (θέση την οποία έχει τεκμηριώσει επαρκώς και ο Διευθυντής κ. Μπαλάφας)
Πρόσφατα παραβρέθηκα σε ευρεία συνάντηση, παρουσία του Διευθυντή του Γυμνασίου, στην Ποντοκώμη με το Τοπικό Συμβούλιο Ποντοκώμης και φορείς τοπικούς. Η απόφαση που λήφθηκε είναι ξεκάθαρη και νομίζω ότι η σημερινή απόφαση πέραν της πρότασης πρέπει να συμπεριλάβει και τις ιδιαίτερες κοινωνικές παραμέτρους οι οποίες πρέπει να εξαντληθούν με τις τοπικές κοινωνίες. Είμαι ικανοποιημένος με την πρόταση και των προϊσταμένων της εκπαίδευσης περί διατήρησης των σχολικών μονάδων στου υπό μετεγκατάσταση οικισμούς.
Μια παράκληση προς τους προϊσταμένους της εκπαίδευσης: Είναι ξεκάθαρος ο τρόπος βεβαίωσης μονίμου κατοικίας σύμφωνα με τον Κώδικα. Θα παρακαλούσα για να μην γίνεται καταστρατήγηση όπως έχει ακουστεί να γίνονται οι μετεγγραφές με τον ορθό τρόπο και όχι με απλή ίσως επίδειξη ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Γυμνάσιο Ποντοκώμης: Επιστολή για τις συγχωνεύσεις μονάδων και το Γυμνάσιο Ποντοκώμης

ΘΕΜΑ: «Συνενώσεις – συγχωνεύσεις και καταργήσεις Σχολικών μονάδων»

Το Γυμνάσιο Ποντοκώμης, ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 134/30-8-1978. Η θεμελίωση του σχολείου έγινε με δαπάνη των κατοίκων του χωριού, μετά από κοπιώδη συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης των αναγκαίων χρημάτων. Για να ιδρυθεί και να κτισθεί αυτό το σχολείο χρειάσθηκε ιδρώτας, εργώδη επίπονη και επίμονη προσπάθεια
Μετεγκατάστάθηκε στο υφιστάμενο κτήριο το σχολικό έτος 1985-1986, όπου λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα..
Από το 1985 μέχρι το 1993 λειτούργησαν και λυκειακές τάξεις. Η αποδυνάμωσή του οφείλεται όπως γνωρίζετε σε δημογραφικούς λόγους, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη ύπαιθρο χώρα.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γ/σίου Ποντοκώμης, καθώς και το Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας του Δ.Δ. Ποντοκώμης σχετικά με τις συνενώσεις, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, επιθυμεί έχει τις ακόλουθες θέσεις:
Το Γυμνάσιο Ποντοκώμης είναι κτισμένο σε έκταση 16 στρεμμάτων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου είναι υποδειγματικές, ο εξοπλισμός στο σύνολό του και τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας - δεν έχουν προηγούμενο - και ούτε μπορούν να συγκριθούν με σχολεία της περιφέρειας της Δ. Μακεδονίας.
Πιο συγκεκριμένα διαθέτει:
Α. Αίθουσες διδασκαλίας αμιγείς: έξι (6)
Εργαστήρια:
1. Πληροφορικής, πάρα πολύ καλό
2. Φυσικών Επιστημών, από τα καλλίτερα στο νομό
3. Εργαστήριο τεχνολογίας & καλλιτεχνικών με πάγκους και όλα τα εργαλεία, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας το μάθημα να μετατρέπεται σε εφαρμοσμένο και να συνδέεται η θεωρία με την πράξη.
4. Κλειστή αίθουσα Γυμναστηρίου έκτασης 110 τ.μ. εξοπλισμένη με όργανα, όπως: επαγγελματικός Διάδρομος, εργομετρικό ποδήλατο, πίνγκ-πόγκ, εργομετρικό πολυόργανο δύναμης, εργομετρικό όργανο ραχιαίων – κοιλιακών, πολύζυγα, k.o.k.
4α. Όλα τα Γήπεδα των αθλοπαιδιών : 1. Γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 στην αυλή του σχολείου, 2. καλαθοσφαίρισης. 3. πετοσφαίρισης
4. Αίθουσα Μουσικής με πλήρη εξοπλισμό σε όργανα μουσικής,
5. Αίθουσα ξένων γλωσσών
6. Βιβλιοθήκη
8. Αίθουσα Έξυπνου (διαδραστικού) πίνακα, όπου τα Μαθηματικά διδάσκονται μόνιμα και οι Ξ/Γ ενίοτε στην εν λόγω αίθουσα
Β. Το σχολείο διαθέτει δίκτυο σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία και τα εργαστήρια
Γ. Είναι εξοπλισμένο επιπρόσθετα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές πέρα από το γραφείο της Δ/νσης και τα (3) γραφεία καθηγητών, όπου ο κάθε καθηγητής διαθέτει στο γραφείο του Η/Υ, όπως σχεδόν και όλες οι αίθουσες διδασκαλίας με μόνιμο βιντεοπροβολέα οροφής αντίστοιχα.
Το μαθητικό δυναμικό του Γυμνασίου Ποντοκώμης προέρχεται από τα Δημοτικά Σχολεία Ποντοκώμης, Μαυροδενδρίου και Μαυροπηγής. Ο αριθμός των μαθητών παρουσιάζει σχεδόν σταθερή πορεία, παρά τις μικρές ενίοτε διαρροές – μετεγγραφές σε σχολεία της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.
Εκτιμούμε ότι κάτω από αυτά τα δεδομένα η λειτουργία του σχολείου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των γονέων των μαθητών μας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.
Πιστεύουμε ότι στο σχολείο μας παράγεται σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο εξαιτίας α) του ικανοποιητικού αριθμού μαθητών (15-22), β) της αμεσότητας στις προσωπικές σχέσεις μαθητών – καθηγητών καθώς και του προσωπικού ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών, γ) του ολοκληρωμένου εξοπλισμού και των εποπτικών μέσων διδασκαλίας, δ) της ποιότητας του σχολικού χώρου, όπως καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, χώρων υγιεινής, της αυλής του σχολείου, όλα αυτά διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού, ε) Το αρμονικό, το ήρεμο και ισορροπημένο παιδαγωγικό κλίμα είναι ο κανόνας στη λειτουργία του σχολείου μας.
Αν δεν εξασφαλιστούν τέτοιες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να παραχθεί σοβαρό σχολικό εκπαιδευτικό έργο ούτε στο γνωστικό, ούτε στο συναισθηματικό, ούτε στον ψυχοκινητικό τομέα της μάθησης. Η αγωγή και η μάθηση δεν επιτυγχάνονται από «καθέδρας διδασκαλία», αλλά κυρίως με τη δημιουργία του απαραίτητου παιδαγωγικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι μαθητές θα ασκηθούν, ώστε να έχουν το ανάλογο αποτέλεσμα
Μέσα σε ένα κακοποιημένο σχολικό χώρο, απρόσωπο, πολυπληθή, χωρίς εργαστήρια, χωρίς γραφεία, ο ένας πάνω στον άλλο, αναιρείται εκ των πραγμάτων η αναμενόμενη συναισθηματική καλλιέργεια του αναπτυσσόμενου ατόμου
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γ/σίου Ποντοκώμης ανέρχεται στους 14 συνολικά και απαρτίζεται:
1. από μόνιμους με οργανική
2. από αποσπασμένους και
3. με διάθεση 2-3 ημερών που υπηρετούν στο σχολείο
Πρόταση:
1. Είμαστε υπέρ όχι μόνο της παραμονής του Γυμνασίου Ποντοκώμης, αλλά της ενίσχυσής του με μαθητές δημοτικών σχολείων των όμορων οικισμών, όπως του οικισμού των Kοίλων, Καρδιάς, Εξοχής, όπου η απόσταση είναι περίπου ίδια και ο δρόμος πιο ασφαλής, παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποσυμφόρηση των σχολείων της πόλης της Κοζάνης και πλήρη απασχόληση των εκπ/κών παραγωγικών συντελεστών στην τοπική οικονομία
2. Ο οικισμός του Δ.Δ. της Ποντοκώμης βρίσκεται, όπως γνωρίζετε υπό καθεστώς μετεγκατάστασης και οι κάτοικοι στο σύνολό τους σε έντονη συναισθηματική ανασφάλεια και φόρτιση, οπότε είναι προτιμότερο το σχολείο να ακολουθήσει την τύχη του οικισμού με την μετεγκατάσταση.
3. Να τηρηθεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία για τις εγγραφές - μετεγγραφές μαθητών στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας γιατί έτσι αποδυναμώνονται τα σχολεία πέριξ του άστεως και παραγωγικοί πόροι μετατρέπονται σε περιστερώνες.


Για το Σύλλογο Διδασκόντων Ο Διευθυντής Ιωάννης Μπαλάφας


Για το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ο πρόεδρος Γεωργιάδης Αλέκος


Για τη Δημοτική κοινότητα Ποντοκώμης Ο πρόεδρος Μιχαηλίδης Ιωσήφ

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης 16.02.11

Tακτική συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεών του, στο «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ» κτήριο, του Δήμου Κοζάνης, Χαρισίου Μούκα & Κοβεντάρων, στην Κοζάνη, [Τετάρτη 16/02, ώρα 19:00] με τα παρακάτω θέματα συζήτησης:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button