Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

"Κοζάνη, Τόπος να ζεις": Αποτελέσματα ημερίδας "Καινοτόμες Πρακτικές στην πόλη και το σπίτι"


Άλλη μια μαζική εκδήλωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης χτες στην Κοζάνη

Γύρω στα 300 άτομα έδωσαν χτες το «παρών» στην αίθουσα «Φίλιππος» και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της Ημερίδας «Καινοτόμες Πρακτικές στην πόλη και στο σπίτι».

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Τοποθέτηση μου στο ΔΣ Κοζάνης για τις μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης και Ακρινής σε σχέση με τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5

Η τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης (από το kozan.gr) μετά την τοποθέτηση του κ. Γ. Αδαμίδη (Προέδρου Σπάρτακου και Περιφερειακού Συμβούλου) ότι αν η Πτολεμαϊδα 5 δεν προχωρήσει δεν θα γίνουν οι μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Ποντοκώμης. Γίνεται αναφορά και για τα 1300 στρέμματα της Ποντοκώμης (ΟΠΚ1).

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Κοζάνης 28.03.2011

Σας καλούμε να παραβρεθείτε στην τακτική συνεδρίαση, της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Κοζάνης, που θα γίνει στην αίθουσα του ΤΕΕ Κοζάνης, Μπουσίου & Εστίας 3, στις 28-03-2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 με τα παρακάτω θέματα:

1. Διαβούλευση επί σχεδίου Προϋπολογισμού
2. Διαβούλευση επί σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος

Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την Τρίτη 29/3/11 και ώρα 19:00 στην ίδια αίθουσα.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης,
Λάζαρος Μαλούτας

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

ΔΣ Κοζάνης 21.3.2011: Πρόταση για την εκπόνηση μελέτης για την πτώση του υδροφορέα στη συζήτηση για τα ανταποδοτικά τέλη

Ζητήθηκαν από μέρους μου να δω ότι είναι πράγματι ανταποδοτικά τα προτεινόμενα τέλη δεδομένου ότι οι Δήμοι Δημ. Υψηλάντη και Ελλησπόντου έχουμε έσοδα από τη ΔΕΗ. Μου απέστειλαν ως υπηρεσία τους αναλυτικούς πίνακες των δύο παραπάνω οικισμών, την οποία και ευχαριστώ.
Διαπίστωσα ότι για τα ρεύμα δίνουμε 110.000€ για τη Δημοτική Ενότητα Δημ. Υψηλάντη ποσό που αναλογεί περίπου στο 40% των εξόδων μας (το μεγαλύτερο ποσοστό για ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων).
Είναι προφανές ότι πρέπει να κινηθούμε προς τη ΔΕΗ όπου πρέπει να τεθεί το θέμα της κάλυψης της ηλεκτροδότησης δεδομένου ότι η πτώση του υδροφορέα, τουλάχιστον για την περιοχή της λεκάνης Σαριγκιόλ, φαίνεται να οφείλεται στην δραστηριότητα της ΔΕΗ. Αν η ΔΕΗ δεν αποδεχθεί την κάλυψη ηλεκτροδότησης αυτών των γεωτρήσεων – που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να το κάνει ανταποδοτικά στην περιοχή – τότε οφείλουμε να δούμε την τεκμηρίωση των παραπάνω. Δηλαδή η εκπόνηση μελέτης για το παραπάνω θέμα όπου εάν αποδειχθεί ότι οφείλεται στη δραστηριότητα των ορυχείων της, τότε ο Δήμος να προσφύγει δικαστικά. Το θέμα είχε αναλυθεί από μέρους μου και στο Δημοτικό Συμβούλιο Δημ. Υψηλάντη [κλικ 15.1.08] όπου και υπήρξε εκτενής συζήτηση και υπήρξε και σχετική επικοινωνία του Δήμου Δημ. Υψηλάντη (και νυν Κοζάνης) με τη ΔΕΗ.

Μαυροματίδης Δημήτρης
Δημ. Σύμβουλος Κοζάνης

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης 21.03.2011

Tακτική συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεών του, στο «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ» κτήριο, του Δήμου Κοζάνης, Χαρισίου Μούκα & Κοβεντάρων, στην Κοζάνη, [Δευτέρα 21/03, ώρα 19:00] με τα παρακάτω θέματα συζήτησης:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Δήμος Κοζάνης: Επιστολή στη ΔΕΗ για το μέλλον της ΔΕΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΛΟΥΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΘΟΥΡΟ ΖΕΡΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΔΕΗ των λιγνιτών και της περιοχής.
Ο νέος Δήμος Κοζάνης ένας Δήμος που έχει στα όριά του εργοστάσια παραγωγής σχεδόν 3000 MW από λιγνίτες, καθώς και τα αντίστοιχα ορυχεία, έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία της ΔΕΗ και ιδιαίτερα τις αποφάσεις που αφορούν το λεκανοπέδιο.
Ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ πριν την συνεδρίαση του Δ.Σ. ( η οποία δεν κατέστη δυνατό να γίνει ) για να σας μεταφέρουμε το έντονο ενδιαφέρον μας αλλά και τις ανησυχίες μας για την κατασκευή της 5ης Μονάδας – τις μετεγκαταστάσεις τις προσλήψεις και για μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ και την περιοχή μας.

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε, Μέλη του Δ.Σ.,

Θέλουμε να σας επαναλάβουμε ότι η κατασκευή της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολ/δας είναι καθοριστικής σημασίας για την χώρα, την Ανάπτυξη της το περιβάλλον, την επάρκεια και την ασφαλή τροφοδοσία της Αγοράς. Επιπλέον η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 ενισχύει την διεκδίκηση μας για τις μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης – Ακρινής, αποτελεί ένα έργο σημαντικής περιβαλλοντικής αναβάθμισης αφού θα αντικαταστήσει τις παλιές ρυπoγόνες μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και συμβάλει στην ορθολογιστική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής.
Είναι ως εκ τούτου μεγάλη η ευθύνη σας να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα που αναφύονται κατά την διαγωνιστική διαδικασία, και να προχωρήσετε το συντομότερο δυνατό στην ανάθεση κατασκευής της μονάδας.
Σήμερα που το Δημαρχείο της Κοζάνης του μεγαλύτερου ενεργειακό Δήμου της πατρίδας μας έχει καταληφθεί από εργαζομένους της ΔΕΗ δηλώνουμε για άλλη μια φορά αλληλέγγυοι στον αγώνα για :
1. Την διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής.
2. Την άμεση διενέργεια προλήψεων.
3. Την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5.
4. Την προστασία του περιβάλλοντος.
5. την πλήρη και ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης

Λάζαρος Μαλούτας

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Εκδήλωση: ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ [Κοζάνη, 19.03.2011, 18:30]

«ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ»
ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ, 18.30

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξέβα απάν σο Ποζ Τεπέ κ’ είδα την Τραπεζούντα. Είδα την πρωτεύουσα των Κομνηνών, είδα τον Ακρίτα πάνω στα Κάστρα, τη Μαύρη Θάλασσα. Είδα και το δάκρυ της Τραπεζούντας για τα παιδιά της που έχασε τα παιδιά που γέννησε, που ανάστησε, τα ανάθρεψε, τα άνδρωσε και αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.
Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος – Ιστορικός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πόντο είναι σαν να επιστρέφουμε στο χωριό μας, σαν να βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, χορεύουμε τους ίδιους χορούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια, τρώμε τα ίδια φαγητά, είναι πραγματικά σαν να βρίσκουμε ξανά τα χαμένα μας αδέρφια».
Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης έχουν την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσουν στην προβολή του ντοκυμαντέρ για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου με τίτλο: «ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ» στην αίθουσα ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ (στον πεζόδρομο) του Δήμου Κοζάνης το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 18:30μμ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Άλλες Διατάξεις [&28]: Μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων - χρηματοδότηση Ποντοκώμης - Μαυροπηγής

1. Οι οικισμοί Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, που γειτνιάζουν με ορυχεία και με εδάφη που διαθέτουν λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, καθώς και με χώρους εκτεταμένων αποθέσεων, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε., μετεγκαθίστανται, για λόγους δημοσίας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και προς προστασία της ποιότητας ζωής, κατ' εφαρμογή των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, μεταλλείων και Μεταλλευτικού Κώδικα και συναφών διαδικασιών περί μεταφοράς οικισμών, οι οποίες, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετεγκατάστασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εκδιδομένων των σε κάθε στάδιο προβλεπόμενων για την πλήρωση των ανωτέρω σκοπών κανονιστικών πράξεων.
2. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ Α,Ε-, κατ' ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων επί μεταφοράς οικισμών εγκατεστημένων πάνω σε εδάφη με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής, το συντομότερο δυνατόν από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών αυτών, το οποίο εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και στο οποίο διαλαμβάνονται τα σχετικά μέτρα και όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και τεχνικές λύσεις για την αγορά, ανταλλαγή ή και αναγκαστική απαλλοτρίωση των αναγκαίων γηπέδων, η αποκατάσταση των εκτάσεων που θα απελευθερωθούν με την μεταφορά
των υφισταμένων οικισμών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα συνοδεύεται δε από τα αναγκαία τοπογραφικά διαγράμματα.
3. Η δαπάνη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, καθώς και της αποκατάστασης και απελευθέρωσης των εκτάσεων των υφιστάμενων οικισμών, θα βαρύνει κατά το ήμισυ την ΔΕΗ Α.Ε. και κατά το υπόλοιπο ήμισυ τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα κηρυχθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα τις επισπεύδει. Στην βαρύνουσα τον κρατικό προϋπολογισμό δαπάνη μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, καθώς και αυτών της Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, μπορεί να συμμετέχει και το καταβαλλόμενο από τη ΔΕΗ Α.Ε. «Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών
Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος», κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996 (Α' 276), με αποφάσεις των οριζομένων στις διατάξεις αυτές οργάνων. Το καταβαλλόμενο τέλος διατίθεται κυρίως για την επίσπευση των διαδικασιών
μετεγκατάστασης, την ωρίμανση των αναγκαίων έργων, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οικισμών, καθώς και τήν κατασκευή κοινωφελών δημοσίου χαρακτήρα έργων στα πολεοδομικά κέντρα των εν λόγω οικισμών.
4. Στην ΔΕΗ Α.Ε. παρέχεται το δικαίωμα χρησιμοποίησης των απαλλοτριωθησομένων εκτάσεων του οικισμού Ακρινής, χωρίς πρόσθετη
επιβάρυνση, έως το 2018, για την απόθεση αγόνων υλικών των ορυχείων της, Ο τρόπος άσκησης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των γηπέδων του οικισμού Αναργύρων, θα καθορίζεται με το στην άνω παρ. 2 προβλεπόμενο
προεδρικό διάταγμα, τα ειδικότερα δε ζητήματα επ' αυτού και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια θα ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ,Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Εγκαταστάσεις της νεολιθικής εποχής εντοπίστηκαν στην Ποντοκώμη και Μαυροπηγή

Από το newspost.gr...

Πέντε ημιυπόγειες κατοικίες, που τοποθετούνται χρονικά στην 6η χιλιετία π.Χ., έφεραν στο φως οι ανασκαφές της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη θέση Ίσιωμα, στη Μαυροπηγή Εορδαίας του νομού Κοζάνης.

Πρόκειται για ορύγματα, διαμέτρου 1,5 μέτρου, που διαμορφώνονταν σε μονόχωρες κατοικίες. Με τις κατοικίες αυτές συνδέονται και 27 λάκκοι, κυκλικοί, ημικυκλικοί και ακανόνιστοι παραλληλόγραμμοι, οι οποίοι φαίνεται πως αποτελούσαν βοηθητικούς χώρους και χώρους εργασιών των κατοικιών. Στην ίδια θέση εντοπίστηκαν και εννέα ταφές, οι πέντε από τις οποίες της νεολιθικής περιόδου.

Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγεται μονόχρωμη, διακοσμημένη και άβαφη κεραμική, κυρίως αγγεία με λεπτά και μεσαία τοιχώματα. Επίσης, ήρθαν στο φως τριπτά και πελεκητά λίθινα εργαλεία, πήλινα σφοντύλια, οστά με ίχνη επεξεργασίας και δύο ζωόμορφα ειδώλια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής στη Σουλουκιά Ποντοκώμης οι αρχαιολόγοι της Λ' ΕΠΚΑ εντόπισαν μία τάφρο και 21 λάκκους που περιείχαν υπολείμματα καύσης, καθώς και μεγάλη ποσότητα μονόχρωμης και διακοσμημένης κεραμικής, οστέινα, πελεκητά και τριπτά εργαλεία, ειδώλια και οστά ζώων. Η θέση χρονολογείται στην Αρχαιότερη και Μέση Νεολιθική Εποχή. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας, Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη, η απουσία οικοδομικών καταλοίπων σε συνδυασμό με την ανεύρεση μόνο λάκκων και τάφρου στη συγκεκριμένη θέση, «μας προσανατολίζει στην άποψη ότι βρισκόμαστε στις παρυφές νεολιθικού οικισμού, τον οποίο και ευελπιστούμε να εντοπίσουμε στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι ο οικισμός αυτός τοποθετείται χρονικά στην 7η χιλιετία π.Χ., αποτελώντας έναν από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς των Βαλκανίων».

Η εποχή της 7ης και του α’ μισού της 6ης χιλιετίας π.Χ. σηματοδοτείται από τη μετατροπή των συλλεκτών σε γεωργούς στο χώρο της Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από την έρευνα, καταγραφή και μελέτη των εγκαταστάσεών τους, η Λ’ ΕΠΚΑ επιχειρεί να κατανοήσει και να ανασυνθέσει την εξελικτική πορεία τους και τα πολιτιστικά στοιχεία τους.

Τα αποτελέσματα των ανασκαφών στην Ποντοκώμη και τη Μαυροπηγή Εορδαίας θα παρουσιάσει η προϊσταμένη της Λ’ ΕΠΚΑ αύριο στην 24η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button