Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

"Κοζάνη, Τόπος να ζεις": Να γίνει στην Κοζάνη το εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών

Προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό: Να γίνει στην Κοζάνη το εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών ΔΕΗ & Sinovel

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα η ΔΕΗ ΑΕ και η Κινεζική εταιρία Sinovel Wind Energy Group Co Ltd υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Η συνεργασία προβλέπει :
1. την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο διασυνδεδεμένο σύστημα (ενδεικτικά αναφέρεται μια μονάδα 200-300 MW), καθώς και θαλάσσιου αιολικού πάρκου.
2. την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ανεμογεννητριών.

Η συμφωνία αξιοποιεί την τεχνογνωσία και εμπειρία της ΔΕΗ και κυρίως της Sinovel Wind Energy, η οποία είναι η 2η στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών. Βασικοί στόχοι της συνεργασίας είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, η επενδυτική ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή ανεμογεννητριών.

Αυτό το τελευταίο ενδιαφέρει σφόδρα την περιοχή μας, αφού θα πρέπει να καλύψει τις μαύρες τρύπες στην τοπική απασχόληση, οι οποίες θα προκύψουν από τη δραστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής την επόμενη δεκαετία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός είχε θετική στάση σε σχετική Επιστολή που απέστειλαν το 2009 οικολογικοί φορείς και ζητούσαν τη δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού. Εξάλλου αυτή είναι και η διεθνής πρακτική: να παρέχονται δηλαδή γενναία κίνητρα και ανταλλάγματα στις ανθρακοπαραγωγές περιοχές που φθίνουν λόγω ριζικής μείωσης των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, δίπλα στα παλιά ορυχεία και τις σταματημένες ανθρακικές μονάδες το κράτος χωροθέτησε ανάλογες πράσινες βιομηχανίες και δραστηριότητες και δημιούργησε 220.000 θέσεις εργασίας σε οκτώ μόλις χρόνια !

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη-Τόπος να ζεις», στο πρόγραμμα της υποστήριξε μια τέτοια τοπική διέξοδο, η οποία δείχνει το δρόμο και το στίγμα της μεταλιγνιτικής περιόδου. Προωθώντας τη λογική αυτή υποβάλουμε σήμερα σχετικό Υπόμνημα στον κ. Ζερβό προκειμένου να θέσουμε και επισήμως το αίτημα εγκατάστασης της εν λόγω μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών στο Ν. Κοζάνης. Το αίτημα αυτό πρέπει να ενσωματωθεί άμεσα στη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Sinovel Ltd.

Ας σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή εξετάζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια οι χωροθετήσεις αιολικών πάρκων στην περιοχή μας. Οι εγκαταστάσεις αυτές δημιουργούν σημαντικές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά μετά, κατά τη λειτουργία, οι θέσεις είναι ελάχιστες. Τη μερίδα του λέοντος στις μόνιμες θέσεις εργασίας την κατέχουν οι προηγμένες χώρες που κατασκευάζουν τον εξοπλισμό (Δανία, Ισπανία, Γερμανια κλπ), οι οποίες στη συνέχεια τον εξάγουν στις «καθυστερημένες» χώρες που δεν επένδυσαν έγκαιρα στην πράσινη ενέργεια. Αν θέλουμε λοιπόν να αναστρέψουμε αυτή την «εξαγωγή θέσεων εργασίας», αν δεν μας ικανοποιεί ο ρόλος του φτωχού συγγενή που μοντάρει απλά τον εισαγόμενο εξοπλισμό και «νοικιάζει» την απαιτούμενη γη, τότε πρέπει να πιέζουμε συνεχώς για τέτοιες, καθετοποιημένες λύσεις.

Η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, πέραν των νέων μόνιμων θέσεων εργασίας που δημιουργεί, έχει και σημαντικά πρόσθετα οφέλη:
1. μειώνει την εκροή συναλλάγματος, που δαπανάται για την αγορά πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού από άλλες χώρες
2. έχει εξαγωγικές δυνατότητες και βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο με τις γειτονικές χώρες
3. μεταφέρει και αφομοιώνει τεχνολογία και τεχνογνωσία
4. δημιουργεί πρόσθετες (έμμεσες) θέσεις απασχόλησης (έρευνα, υποστηρικτικές βιοτεχνίες κλπ).

Όσοι πιστεύουν ότι η προοπτική της περιοχής μας έχει κι άλλο χρώμα εκτός από το μαύρο του λιγνίτη, ας στηρίξουν στην πράξη μια τέτοια πράσινη πρόταση. Πίσω από τα αδιέξοδα υπάρχει πάντα μια διέξοδος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης 2.05.2011

Tακτική συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεών του, στο «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ» κτήριο, του Δήμου Κοζάνης, Χαρισίου Μούκα & Κοβεντάρων, στην Κοζάνη, [Δευτέρα 2/05, ώρα 19:00] με τα παρακάτω θέματα συζήτησης:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

TEE Δυτικής Μακεδονίας: Παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τους νέους ΑΗΣ

Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την καθυστέρηση υλοποίησης των νέων ΑΗΣ.

Στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. και την προοπτική της στη Δυτική Μακεδονία

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Στο Σ.Τ.Ε. το πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α» για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Προίκα», ύψους 4 δισ. ευρώ, για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων, φέρνει στους δήμους και τις περιφέρειες την επόμενη πενταετία το πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α», το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καταρτίστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και απεστάλη για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θεσμοθετήθηκε με τον «Καλλικράτη», και αναμένεται να αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Θησέας».

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρεται, αποτελεί μια οργανωμένη συνεκτική και καλά στοχευμένη παρέμβαση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μέσω της οποίας δημιουργούνται προϋποθέσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για οικονομική ανάκαμψη και άμβλυνση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

Το πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α» θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Ε.Σ.Π.Α. και θα χρηματοδοτεί ιδίως μη επιλέξιμα ή μη δυνάμενα να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Σ.Π.Α. έργα και δράσεις και έχει πενταετή διάρκεια (2011-2015), η οποία μπορεί να παραταθεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου, για δύο επιπλέον έτη, χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού.

Με το πρόγραμμα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους εξής τομείς:

- στην οδική ασφάλεια που εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα μείζονος σημασίας καθώς η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μετακινήσεις, συνοδεύεται και από βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις σε ότι αφορά στον αριθμό των ατυχημάτων, σε απώλειες ανθρώπινων ζωών κλπ.

- στη συνεργασία των δήμων και των περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας

- στην προώθηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης –συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων εφόσον απαιτείται κτιριακών υποδομών, που συμβάλλουν στον οργανωτικό εκσυγχρονισμό των δομών της αυτοδιοίκησης και στην εξυπηρέτηση του πολίτη

- στην κατάρτιση και δια βίου μάθηση των υπαλλήλων

- στην ενίσχυση του εθελοντισμού

- στη μείωση της ανεργίας με τη στήριξη προγραμμάτων δημιουργίας ή διατήρησης θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της προοπτικής για απασχόληση των μακροχρόνια ή περιστασιακά ανέργων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 4 δις. ευρώ που θα αντληθούν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και Περιφερειών και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισε να αναστείλει τη διάθεση του τοπικού πόρου ανάπτυξης επικαλούμενο διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης θεωρεί ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στο δήμο σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και καλεί το ΥΠΕΚΑ:

- Να προχωρήσει άμεσα σε απόφαση , που να απελευθερώνει την καταβολή του τοπικού πόρου ,ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής και ανάπτυξης στην περιοχή, που συνάδουν με το θεσμικό πλαίσιο του πόρου.

- Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση έργων, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα και τα οποία υλοποιούνται σύμφωνα με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην δύσκολη οικονομική περίοδο που περνά ο τόπος μας, να υπάρξουν πόροι στην αγορά, ιδίως όταν αυτοί δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Επίσης καλούμε το ΥΠΕΚΑ να ξεκινήσει τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Τοπικού Πόρου, την αλλαγή του θεσμικού του πλαισίου και την αναπροσαρμογή του ύψους. Η ριζική αυτή αναμόρφωση του καθεστώτος του Πόρου κρίνεται απολύτως αναγκαία ενόψει των νέων δεδομένων που ορίζουν η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η εσπευσμένη πλέον μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

ΚΕΔΚΕ: Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων στις 4 Μαϊου εάν δεν αντιμετωπιστούν οικονομικά θέματα

Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των δήμων λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίασή του, εάν μέχρι τις 4 Μαΐου η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει απέναντί τους.

Ειδικότερα στις 4 Μαΐου, που θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, εάν δεν έχουν αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα αποφασιστεί η ημερομηνία κλεισίματος καθώς και άλλες συμπληρωματικές δράσεις.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι δραματική. Μεγάλος είναι ο αριθμός των δήμων που δεν θα μπορεί να πληρώσει ακόμη και το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, αφού η δόση - δωδεκατημόριο της κρατικής τους επιχορήγησης για το μήνα Απρίλιο είναι άγνωστο πότε θα τους καταβληθεί.

Εκτός όμως της καθυστέρησης της απόδοσης της δόσης του Απρίλη , οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκ.ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, ύψους 4 δις ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό Π.Δ. για την ενεργοποίησή του χειμάζει στα υπουργικά συρτάρια. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

Οι ανησυχίες των αιρετών για τα οικονομικά των δήμων αυξάνονται και ενόψει της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση των νέων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 -2014. Σημειωτέον ότι ήδη έχουν ξεκινήσει για την περίοδο 2011-2013 περικοπές της τάξης των 3 δις και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέα περικοπή ενός επιπλέον δις ευρώ. Να σημειωθεί τέλος, ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ενημερωθεί για όλα όσα προγραμματίζονται από την κυβέρνηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Το νέο νοσοκομείο Κοζάνης (του Λ. Μαλούτα, Δημάρχου Κοζάνης)

Τους τελευταίους μήνες η συζήτηση για το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνουμε σαν Κοζανίτες, σαν Δυτικομακεδόνες βρίσκεται στο επίκεντρο. Δικαίως γιατί η συζήτηση αυτή αφορά την υγεία το σημαντικότερο αγαθό κάθε ανθρώπου, και βέβαια την χαμηλή παροχή υπηρεσιών υγείας των δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων της περιοχής. Χαμηλή παροχή υπηρεσιών που οριοθετείται απ΄ την υπολειτουργία ή και το κλείσιμο κλινικών ή και μονάδων.

Και βέβαια η συζήτηση αυτή αφορά όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και ανάμεσα σ΄ αυτούς εκείνους που καλούνται να παίρνουν αποφάσεις σε τοπικό ή σε εθνικό επίπεδο διεκδικώντας ή καθορίζοντας τα τεκταινόμενα στον τόπο αυτό.

Αυτή η συζήτηση εδώ στην Κοζάνη μας αφορά πολύ περισσότερο, αφού η ίδρυση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου οφείλεται κυρίως στους ευεργέτες Κων/νο Μαμάτσιο και Στάμκο Αναστάσιο, στους απόδημους Κοζανίτες και στον αγώνα του Δημάρχου Αστερίου Τέρπου.

Οι δωρεές και η προσπάθεια όλων των προαναφερομένων οδήγησε στην θεμελίωση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου το 1954. Πολλά, πάρα πολλά, άλλαξαν από τότε .

Το Μαμάτσειο σήμερα μετά τις επεκτάσεις του ασφυκτιά. Ασφυκτιά από την χωροθέτησή του μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή στον αστικό ιστό. Ασφυκτιά από την έλλειψη ζωτικού χώρου μέσα στο οικόπεδό του, που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη για επέκτασή του. Ασφυκτιά από τους πολίτες που εξυπηρετεί, αφού είναι ο πόλος αναφοράς για τους πολίτες τουλάχιστον 3 δήμων (Κοζάνης, Σερβίων – Βελβεντού και Βοϊου) παρέχοντας υπηρεσίες στο μεγαλύτερο πληθυσμιακά μέρος από τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι εν τέλει μία υποδομή που έκλεισε τον κύκλο ζωής της σαν υποδομή παροχής υπηρεσιών υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρά επιχειρήματα, ότι δεν είναι απολύτως αναγκαίο ένα νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη.

Ας επανέλθουμε όμως στη συζήτηση κι ας προσπαθήσουμε να την οριοθετήσουμε.
• Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας περνά μια πολύπλευρη και πολύχρονη κρίση. Κρίση που έδωσε χώρο στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Το μερίδιο αγοράς των ιδιωτικών νοσοκομείων από το 13% το 2000 αυξήθηκε στο 27% το 2008 με εκτίμηση να φτάσει το 31% το 2012.
• Το επίπεδο υγείας που απολαμβάνουν οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιητικό. Το επίπεδο ικανοποίησης απ΄ το σύστημα υγείας στην πατρίδα μας ( ικανοποιητικό και πολύ ικανοποιητικό) ήταν 19%, όταν στην ΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 51% (European parliament 1998).

Σε ότι αφορά την περιοχή μας, δυστυχώς, το επίπεδο ικανοποίησης το ζούμε καθημερινά γύρω μας.

Οι κλειστές κλινικές, τα υποστελεχομένα νοσοκομεία, τα άτυχα περιστατικά που οδηγούν σε απώλειες ζωών, δημιουργούν μια έκδηλη κατάσταση ανησυχίας σ΄ όλη την κοινωνία και ανύπαρκτο επίπεδο ικανοποίησης απ΄ το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνουμε.

• Και ενώ δεν απολαμβάνουμε σαν Έλληνες καθόλου καλές υπηρεσίες υγείας αυτό το πληρώνουμε πανάκριβα, και κυρίως το πληρώνουμε απ΄ τις τσέπες μας και όχι μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών ή απ΄ την κρατική συνεισφορά μέσω των φόρων.

Περίπου το 10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο κατευθύνεται σε δαπάνες υγείας ( και δεν καταγράφονται τα ¨μαύρα¨), ενώ την περίοδο 2000-2007 το ποσοστό αύξησης των δαπανών υγείας στη χώρα μας ήταν σχεδόν διπλάσιο απ΄ αυτό των χωρών του ΟΟΣΑ.

• Αν δούμε και το θέμα της κατανάλωσης φαρμάκων είμαστε μακράν οι πρωταθλητές. Ξοδεύαμε κάθε χρόνο πάνω από 564 € για φάρμακα, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός πολίτης ξοδεύει μόλις 328 €.

Και όλες αυτές τις δαπάνες τις πληρώνουμε κυρίως απ΄ την τσέπη μας. Στην Ελλάδα η ιδιωτική δαπάνη είναι 47% των συνολικών δαπανών υγείας, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη ιδιωτική είναι μόνο 27%.

Άρα το σύστημα υγείας που έχουμε δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ούτε οικονομικό ας το σημειώσουμε και αυτό, και κυρίως είναι κοινωνικά άδικο.

Συνεπώς πληρώνουμε πολλά για να έχουμε την υγεία μας, τα πληρώνουμε όλο και περισσότερο απ΄ την τσέπη μας, το δημόσιο σύστημα υγείας συνεχώς υποχωρεί, αφήνοντας χώρο για τον ιδιωτικό τομέα και βέβαια δεν απολαμβάνουμε καθόλου καλές υπηρεσίες υγείας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το συμπέρασμα της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ ¨ Η υγεία με μια ματιά¨ ( Health at a glance) ότι : οι υψηλές δαπάνες για την υγεία δεν συνεπάγονταν απαραιτήτως καλές υπηρεσίες υγείας.

Αυτό είναι λοιπόν το περιβάλλον που ισχύει για την υγεία στην χώρα μας, αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να δούμε και το θέμα της υγείας στην περιοχή. Αν σ΄ αυτό προσθέσουμε και την ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, θα έχουμε όλη την εικόνα.

Και δεν επισημαίνω την δυσμενή οικονομική συγκυρία σαν αρνητικό παράγοντα, γιατί στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές περιστάσεις παίρνονται και οι σημαντικές αποφάσεις που τέμνουν : εξαρτήσεις, συνήθειες, παραγοντισμούς, ανορθολογισμούς κτλ.

Προκειμένου λοιπόν να οδηγηθούμε σ΄ ένα συμπέρασμα θα διατυπώσουμε τρία ερωτήματα.
• Μπορεί η Δυτική Μακεδονία με το συγκεκριμένο πληθυσμιακό μέγεθος, με τα συγκεκριμένα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και με τα οδικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν, να συνεχίσει να εξυπηρετείται από 5 νοσοκομεία, που όλα τους θα είναι πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες;
Μπορούμε θαρρώ εύκολα να συμφωνήσουμε πως για τον πληθυσμό των 300.000 κατοίκων ( αλήθεια θα είναι τόσος και μετά την απογραφή του 2011;), με τον μηδενισμό των αποστάσεων μεταξύ των αστικών κέντρων, 5 νοσοκομεία εξοπλισμένα – στελεχωμένα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε. Είναι ανάγκη λοιπόν να ξεφύγουμε απ΄ τις επιλογές του παρελθόντος που για να συντηρηθούν μετερχόμαστε διαφόρων ειδών ¨ τονωτικές ενέσεις¨ (τα χαρακτηρίζουμε σαν ¨παραμεθόρια¨ για να έχουμε ιδιαίτερα κίνητρα και να προσελκύσουν πιο εύκολα ιατρικό προσωπικό).
• Και τι μπορεί να γίνει; Υπάρχει ένα σημείο στην περιοχή που να προσφέρεται για την ανέγερση νοσοκομείου; Υπάρχει ένα σημείο που να εξυπηρετεί πέραν των Δημοτών της Κοζάνης και τους Δημότες των άλλων γειτονικών Δήμων (Βοϊου, Σερβίων-Βελβεντού και όχι μόνο);

Και στο σημείο αυτό εύκολα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ο κόμβος της Εγνατίας στα Κοίλα είναι ένα σημείο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο. Ένα σημείο που οι κάτοικοι του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι χρήστες της Εγνατίας οδού μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν χωρίς τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η είσοδος στο κέντρο της Κοζάνης.

Και επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν όλες οι απαραίτητες δημόσιες εκτάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν το νέο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Αποφεύγω να το χαρακτηρίσω Νομαρχιακό ή όπως αλλιώς. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι το δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι να γίνει ένα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που να παρέχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ υπηρεσίες. Το αν αυτό μπορεί να μετεξελιχθεί στη συνέχεια, είναι ένα ζήτημα που θα το αναδείξει η ίδια η ζωή.

• Και θα απαξιώσουμε εντελώς τις υφιστάμενες υποδομές και εγκαταστάσεις, θα σπαταλήσουμε νέους πόρους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε;

Είμαι ο τελευταίος που θα τολμούσα να προτείνω επιλογές που δεν παίρνουν υπ΄ όψιν τους την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα. Ιδίως μια χρονική στιγμή που έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.

Όμως η διάσταση αυτή κάποιους μας απασχολούσε διαχρονικά. Κάποιους απ΄ τους υπηρετούντες το Εθνικό σύστημα υγείας, θα πρέπει να τους απασχολεί ακόμη περισσότερο, γιατί ήξεραν από μέσα την κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων που συνέβαιναν εδώ και χρόνια. Η κατασπατάληση πόρων που έγινε με επιλογές όπως π.χ. για κατασκευή νέων υγειονομικών μονάδων, που ήταν βέβαιο ότι δεν θα δούλευαν ποτέ. Όπως και το πάρτι που γινόταν τόσα χρόνια στο χώρο των φαρμάκων.

Σήμερα σ΄ όλα τα αστικά κέντρα η πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη. Παρέχεται κατά κανόνα σε υποβαθμισμένες, μισθωμένες εγκαταστάσεις, επιβαρύνοντας την λειτουργία των υφιστάμενων Νοσοκομειακών μονάδων με περιστατικά που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας.

Η μετεξέλιξη λοιπόν των υφιστάμενων μονάδων σε αστικά πολυιατρεία, σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, συγκεντρώνοντας διάσπαρτες υπηρεσίες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών ( ΙΚΑ , πολυιατρείο ΔΕΗ κτλ) σε συνδυασμό με ένα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που θα παρέχει υγειονομικές υπηρεσίες αποκλειστικά δευτεροβάθμιου επιπέδου, είναι κατά την άποψη μου η μετεξέλιξη του υφιστάμενου υγειονομικού συστήματος, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών σ΄ όλους τους πολίτες.
• Και θα αναρωτηθεί κάποιος είναι αυτό εφικτό σήμερα; Υπάρχουν οι πόροι;

Είναι βέβαιο ότι σήμερα δεν υπάρχουν λιμνάζοντα 100 ή 200 εκ € που περιμένουν πότε θα τα απορροφήσουμε για την κατασκευή ενός νέου ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε να μελετούμε το εγχείρημα αυτό.

Τέτοιου μεγέθους έργα απαιτούν χρονοβόρα ωρίμανση και αξιόλογο μελετητικό έργο. Οι πόροι για το σκοπό αυτό μπορούν να βρεθούν, ώστε το νέο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ να μπορεί να υλοποιηθεί εκμεταλλευόμενο πόρους απ΄ το 5ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ή όπως αυτό θα ονομαστεί). Αρκεί να ξεκινήσουμε έγκαιρα. Αρκεί να ξεκινήσουμε σήμερα. Και αυτό μια προϋπόθεση έχει. Να συμφωνήσουμε στον στόχο. Να αποκτήσουμε μια συναντίληψη για το υγειονομικό μέλλον της περιφέρειας.

Αφήνοντας κατά μέρος προκαταλήψεις και τοπικισμούς και αναλογιζόμενοι μόνο τις ανάγκες των πολιτών στον τομέα της υγείας.

Όμως η συζήτηση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Γιατί συζητήσεις χωρίς αποφάσεις δεν οδηγούν σε έργο. Μέχρι τότε θα μετρούμε απουσίες γιατρών, θα καταγράφουμε κλινικές να κλείνουν, θα συνεχίσουμε να μετράμε ανθρώπινες απώλειες δυστυχώς, και φυσικά πόρους. Πόρους βέβαια θα συνεχίσουμε να σπαταλούμε συνεχίζοντας να λειτουργούμε ένα ανορθολογικό υγειονομικό σύστημα.

Η περιοχή μας είναι πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα στη χώρα μας. Ας τολμήσουμε να κάνουμε την ανατροπή και στον τομέα της υγείας.

Είναι απλός ο λογαριασμός του τι γλιτώνει η πολιτεία μόνο από την περιοχή μας, αν περικόψει την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη ( κάτι που είναι απόλυτα εφικτό, κατά 100 ευρώ).

Και βέβαια τις όποιες συγκρίσεις κάνουμε και τις όποιες αναλύσεις, δεν πρέπει να συγκρίνουμε μόνο τα νοσοκομεία μας, την διασπορά τους, το κόστος επένδυσης για άλλο νοσοκομείο, τα λειτουργικά τους κόστη και ούτω καθ΄εξής.

Επιβάλλεται να δούμε ολοκληρωμένα το θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο και καλύτερη αξιοποίηση των υγειονομικών μονάδων θα έχουμε και εξοικονόμηση πόρων και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Γιατί εν τέλει πρέπει να απαντήσουμε και σε ένα καίριο ερώτημα,

Θέλουμε αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, θέλουμε τα νοσοκομεία μας να είναι ενδιάμεσοι σταθμοί στις ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες των μεγάλων αστικών κέντρων; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δικαιολογεί και τις επόμενες επιλογές μας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

ΚΕΔΚΕ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΠΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ

Με την επισήμανση να επισπευσθούν οι διαδικασίες εκλογής των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΚΕ αποστέλλει τις παρατηρήσεις της Αυτοδιοίκησης για τις διατάξεις του Π.Δ. «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτές διατυπώθηκαν τόσο από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, όσο και από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Πνίγονται στο ρύπους Ποντοκώμη και Μαυροδένδρι

Από το makthes.gr...

Σημαντικές υπερβάσεις των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους στην Ποντοκώμη και στο Μαυροδένδρι της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη στην Κοζάνη διαπίστωσαν ερευνητές του Εργαστηρίου Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή.Σύμφωνα με την έρευνα υπερβάσεις των ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σημειώθηκαν το 2009 στο 29% των ημερών του χρόνου στην Ποντοκώμη, τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνιούνται για ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των ημερών ετησίως. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 μειώθηκε στο 20%. Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μαυροδενδρίου, δεν υπήρξαν μετρήσεις για ένα πλήρες έτος ωστόσο από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτουν ελαφρώς μικρότερες συγκεντρώσεις από εκείνες της Ποντοκώμης.
Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς, μεγαλύτερος αριθμός υπερβάσεων των ορίων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σημειώνεται στην Πτολεμαΐδα, ενώ επίσης υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στην περιοχή της Φλώρινας. Εξηγώντας τα παραπάνω στοιχεία, επισημαίνει ότι η ρύπανση οφείλεται κατά 55% με 60% στη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ). Τονίζει μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες επιβάρυνσης, η ευρύτερη περιοχή θα είχε ίδια ποσοστά ρύπανσης με άλλες «καθαρές» πόλεις της Ελλάδας.

Το φαινόμενο του καπνισμού
Ωστόσο, ο κ. Μελάς εφιστά την προσοχή σε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που ονομάζεται καπνισμός και παρατηρείται τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νέφους στην ατμόσφαιρα. «Το νέφος που σκεπάζει την περιοχή δημιουργείται το πρωί γιατί τότε αλλάζουν οι συνθήκες της ατμόσφαιρας. Ενώ τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα είναι ευσταθής και οι ρύποι πέφτουν κατακόρυφα στο έδαφος, το πρωί η αστάθεια της ατμόσφαιρας παρεμποδίζει τις κατακόρυφες κινήσεις και έτσι διατηρεί στον αέρα τους ρύπους. Το φαινόμενο αποκλιμακώνεται αργότερα, όσο περνά η ώρα, και οι περιβαλλοντικές συνθήκες βελτιώνονται» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μελά, μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να γίνουν συστάσεις προς τους υπεύθυνους λειτουργίας των ΑΗΣ, προκειμένου να ρυθμίζουν τη λειτουργία τους με τέτοιο τρόπο ώστε η παραγωγή τους να μειώνεται την ώρα κορύφωσης του φαινομένου και να αυξάνεται στη συνέχεια. Παράλληλα, μπορούν να δοθούν οδηγίες στους πολίτες που ανήκουν στις κατηγορίες των ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων προκειμένου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους την ώρα του φαινομένου του καπνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Μελάς, η τελευταία αυτή οδηγία θα πρέπει να δοθεί αφού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες παρεμβάσεων προς τη ΔΕΗ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της ρύπανσης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Προς δίκτυο ενεργειακών ΟΤΑ με νομική μορφή προχωρούν οι ενεργειακοί Δήμοι

Δίκτυο ενεργειακών ΟΤΑ με νομική μορφή προέγκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου κ. Νικολέτας Μπομπόναρη. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα έχει ως πρώτο στόχο την ισχυρή και ενιαία φωνή των ενεργειακών δήμων και ως δεύτερο την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Πρόσκληση για παρουσίαση προγράμματος "Ολοκληρωμένη αποτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο Δημ. Υψηλάντη από υφιστάμενες και μελλοντικές πηγές ρύπανσης"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Ολοκληρωμένη αποτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο Δημ. Υψηλάντη από υφιστάμενες και μελλοντικές πηγές ρύπανσης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, στις 19.00, στο κλειστό αμφιθέατρο του δημοτικού καταστήματος Ποντοκώμης της Δημοτικής Ενότητας Δημ.Υψηλάντη.
Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει:

- Α΄Μέρος:Παρουσίαση μετρήσεων ρύπανσης από τους σταθμούς ρύπανσης του Δήμου Δημ.Υψηλάντη από τον κ.Μιχαηλίδη Ηλία, υποψήφιο διδάκτορα Φυσικής.

- Β΄Μέρος:Αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος από τον κ.Μελά Δημήτριο, Αν. Καθηγητή Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης 11.04.2011

Tακτική συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεών του, στο «ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ» κτήριο, του Δήμου Κοζάνης, Χαρισίου Μούκα & Κοβεντάρων, στην Κοζάνη, [Δευτέρα 11/04, ώρα 19:00] με τα παρακάτω θέματα συζήτησης:

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Τοποθέτηση μου στο ΔΣ Κοζάνης για το Τεχνικό Πρόγραμμα [30.3.2011]


Η παρακάτω τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης 30.3.2011 για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου:
Ερώτηση 1η: Ποιο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος ενσωματώνεται στον Προϋπολογισμό υπό την έννοια των διασφαλισμένων πόρων; Προφανώς αυτά που έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση και είναι 1η προτεραιότητα.
Ερώτηση 2η: Γιατί 546.000 διασφαλισμένων πόρων π.χ. στη Δημοτική Ενότητα Δημ. Υψηλάντη π.χ. τα έχετε ως 2η προτεραιότητα; Έχει προηγηθεί διαβούλευση;

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button