Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 01.07.07

Θέματα Δήμου

* Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο 27 Ιουνίου 07

Διάφορα Θέματα

* Πυρκαγιά

* Θέματα εργαζομένων Δήμων με αμφίβολο καθεστώς απασχόλησης

* Πρόεδρος Τ.Δ. Ποντοκώμης

* Χωρίς απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας για το Δήμο

* Θέματα αντιπολίτευσης

Θέματα Δήμου

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο 27 Ιουνίου 07

Στις 27.06.07 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ποντοκώμη (μετά από αίτημα του κ. Αθανασιάδη) με θέμα: «Δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή μας – Περιβάλλον». Στο Δημοτικό Συμβούλιο παρέστησαν: Ο βουλευτής κ. Βλατής, ο Νομάρχης κ. Δακής, ο πρόεδρος του Ν.Σ. Σαχουλίδης, ο πρ. Νομάρχης κ. Ανδρεάδης, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, οι διευθυντές ΛΚΔΜ, ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και Αγίου Δημητρίου και λίγοι δημότες (γεγονός που σχολιάστηκε…)
Επί του πρακτέου:

Εμείς τοποθετηθήκαμε λέγοντας ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι μία γροθιά στο θέμα της βελτίωσης του περιβάλλοντος αναφορικά με τη ΔΕΗ.
Τοποθετήθηκαν όλοι σχεδόν οι θεσμικοί τονίζοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες. Οι διευθυντές της ΔΕΗ είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα.
Ο κ. Αμανατίδης κατέθεσε την πρόταση να γίνει μία επιτροπή σε επίπεδο περιοχής στελεχωμένη με επιστήμονες και ζήτησε να κατατεθεί σε ψηφοφορία πράγμα που αρνήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης λέγοντας ότι αυτά θα συζητηθούν σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Αθανασιάδης τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει επιτέλους να αφήσει η ΔΕΗ τον κόσμο να αναπνεύσει.
Τοποθετήθηκαν και οι κ. Χρήστος Μιχαηλίδης, Σάββας Μαυροματίδης και Γιάννης Παναγιωτίδης οι οποίοι ήταν αυστηροί με το θέμα της ΔΕΗ. Μάλιστα ο κ. Χρήστος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι μόλις πριν από λίγη ώρα παρέλαβε πρόταση για μέτρηση των ρύπων ύψους 75.000€ για το Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη υπό μία ομάδα πανεπιστημιακών υπό τον κ. Μελά (από το Φυσικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)
Στην τοποθέτηση μου, εκ μέρους του συνδυασμού μας, την οποία καταθέσαμε γραπτώς στα πρακτικά του Δ.Σ., αναφέραμε ότι για το θέμα της ΔΕΗ έχουμε κινητοποιηθεί ήδη από 30 Ιανουαρίου, 12 Φεβρουαρίου, 24 Φεβρουαρίου, κλπ [αναλυτικά οι θέσεις μας στα προηγούμενα ενημερωτικά σημειώματα] και επίσης αναφέραμε:

«Ας μιλήσουμε για το παρόν… Από πού να ξεκινήσει κανείς;
ü Από την σκόνη, τέφρα, μικροσωματίδια που κάνουν τη ζωή καθημερινά αφόρητη;
ü Από την επιχειρούμενη επέκταση του ορυχείου νοτιοδυτικού πεδίου με το μικρότερο δυνατόν για τη ΔΕΗ ΑΕ κόστος;
ü Από τις αποκαταστάσεις εδαφών με το ελάχιστο δυνατό κόστος;
ü Από το ότι ο περισσότερος κόσμος έχει προβλήματα υγείας;**
Κύριοι, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας προς τη ΔΕΗ ΑΕ οριστικά. Αρχίσαμε να τη χάνουμε και προς τους πολιτειακούς παράγοντες. Ας κοιτάξει η αυτοδιοίκηση να επιβεβαιώσει το τίτλο της, και να γίνει η τελευταία αλλά ισχυρή νησίδα αντίστασης στις πρακτικές της ΔΕΗ ΑΕ που είναι ενάντιες στα αιτήματα των πολιτών. Δεν είπαμε να κλείσει η ΔΕΗ ΑΕ αλλά όχι ολόκληρη η Ελλάδα να αξιοποιεί στην περιοχή μας τον πολύτιμο φυσικό πόρο -λιγνίτη, ο οποίος δεν πρόκειται να ανανεωθεί ποτέ, και εμείς να συνεχίσουμε να είμαστε άπραγοι. Είναι πολιτική απόφαση σε επίπεδο κυβέρνησης ο περιορισμός ή μη του λιγνίτη και χρήση του φυσικού αερίου στη χώρα και δεν είναι απόφαση της αυτοδιοίκησης του νομού μας. Καλά είναι να σταματήσει η συζήτηση περί της τοπικής κοινωνίας και της σύμπραξης της ή μη με το λιγνίτη, διότι το απέδειξε μισό αιώνα τώρα με τη στάση της.
Σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «ΔΕΗ: «Μέτωπο» κατά λιγνίτη»
αναφέρει: «Σταδιακό περιορισμό του λιγνίτη στο «καλάθι» των καυσίμων που αξιοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας θα σημάνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η οριστικοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος, που αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο. Σύμφωνα με παράγοντες της επιχείρησης, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η αξιολόγηση της συνεισφοράς του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή για το άμεσο μέλλον θα λάβει υπόψη παραμέτρους όπως, το κόστος εξόρυξης που αυξάνεται (από 3 μέρη όγκου αγόνων προς 1 μέρος λιγνίτη, το 2003, σήμερα είναι 5 προς 1), την περιορισμένη διαθεσιμότητα νέων κοιτασμάτων, την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων αγοράς ρύπων, τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας, και τη συνακόλουθη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η ικανοποίηση των αιτημάτων τους.» Θέτω τα παρακάτω ερωτήματα: Ποιος θα αναλάβει το αθροιστικό περιβαλλοντικό κόστος το οποίο δεν επιλύθηκε τα προηγούμενα χρόνια; Υπάρχει έλλειψη μνήμης και σχεδιάζουμε σαν όλα να ξεκίνησαν με το πάτημα ενός κουμπιού; Οι αντιδράσεις μας αποτυπώνονται από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ ΑΕ σε οικονομικά μεγέθη;
* Κύριοι εάν χρειαστεί να ενσωματωθεί «πράσινος φόρος» ο οποίος πρέπει να επιβαρύνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ για να υπάρχει ανεκτό περιβάλλον στην περιοχή και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας δεν μας ενδιαφέρει. Δεν μπορούμε εμείς να επιδοτούμε με την υγεία μας πρώτα από όλα την ανάπτυξη όλης της Ελλάδας. Και σε καμιά περίπτωση δε θα μπούμε σε λογικές συμψηφισμού «δίνουμε θέσεις εργασίας ως ΔΕΗ ΑΕ σφυρίξτε αδιάφορα ως τοπική κοινωνία…»
* Ας καταλάβουν και τα στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ, συνάδελφοι και φίλοι, ότι είναι στελέχη επειδή αναπνέουν σε αυτόν τον τόπο και ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να είμαστε παρόντες σε αυτόν τον τόπο. Ας συνδράμουν με τη στάση τους, τις ενέργειες τους στη βελτίωση των πραγμάτων και όχι στην υιοθέτηση άκριτα των επιταγών των ανώτερων στελεχών των που συμπτωματικά εδρεύουν στην Αθήνα και ενεργούν σαν να είμαστε πολίτες τελευταίας κατηγορίας!
* Εμείς δεν δεχόμαστε σε καμμία περίπτωση απαντήσεις του τύπου «θα το δούμε τον Οκτώβριο» και μάλιστα από το Διευθύνοντα Σύμβουλο! Το θέμα είναι πολιτικό και εδώ συζητάμε πολιτικά. Να σταματήσουμε να αναγορεύονται τα στελέχη τύπου κ. Αθανασόπουλου ως οι κύριοι συνομιλητές για τα θέματα του περιβάλλοντος και της προστασίας της υγείας των κατοίκων της περιοχή μας. Δεν είναι διαδικαστικού τύπου θέματα είναι κορυφαία θέματα στα οποία πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.
* Μιλούν για τη φόρτιση του δικτύου αυτές τις ημέρες του καύσωνα. Ρεκόρ κατανάλωσης σε όλη τη χώρα 10.512 MW την Τρίτη 26-6-07. Κανένας πουθενά δεν αποτύπωσε ότι ο κόσμος εδώ δηλητηριάζεται προοδευτικά για να μπορεί η Ελλάδα να δροσίζεται… Και απορώ διότι πολλές φορές για θέματα χωρίς ιδιαίτερη σημασία κατακλύζουμε τις εφημερίδες αλλά για αυτό το θέμα τίποτα σημαντικό δεν γράφηκε. Εάν όλα κατακτούνται μόνο μέσα από συγκρούσεις ας μας το πουν ευθέως. Εάν δούμε αναβολές και καθυστερήσεις τότε μας λένε εμμέσως ξεσηκωθείτε εάν θέλετε να επιζήσετε.
* Σας προειδοποιούμε ότι εάν δε συμμορφωθεί η ΔΕΗ ΑΕ την επόμενη φορά θα την καταγγείλουμε με οποιοδήποτε τρόπο (ένδικο ή μη). Και εδώ δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά πολλαπλά μέτωπα αντίδρασης. Δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές καθυστερήσεων λόγω οποιασδήποτε αιτίας διότι δυστυχώς ο μολυσμένος αέρας δεν κάνει τις αντίστοιχες διακρίσεις. Πιθανά παιχνίδια καθυστερήσεων για να κερδίζουν χρόνο να τα ξεχάσουν ορισμένοι. Ο καθένας ας κάνει το χρέος του λίγο περισσότερο από το μετερίζι στο οποίο ορίστηκε να αγωνίζεται.
* Ερώτημα πώς είναι δυνατόν ο ρυπαίνων να μετράει τους ρύπους του με δικά του όργανα; Δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος να είναι ο ίδιος… Έχουμε πληθώρα παρατηρήσεων όπως π.χ. ότι η μονάδα μέτρησης του θορύβου είναι απαρχαιωμένη, δεν έχει τη δυνατότητα μέτρησης παρά μόνο στιγμιαία.
* Δεν μπορεί το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου να προσφέυγει για τη ΔΕΗ και να κερδίζει την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμείς εδώ ακόμη να συζητάμε… [Παραθέτω και τη μελέτη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου συνημμένα]
* Δημιουργήθηκε το «Σύμφωνο Συνεργασίας – Συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την τοπική κοινωνία» κ. Νομάρχη και μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Η ουσιαστική λειτουργία του εκτιμούμε ότι θα συνεισφέρει. Το ποιος όργανο μιλάει για εμάς δεν είναι το κυρίαρχο. Κυρίαρχο είναι ο διεκδικητικός, τεκμηριωμένος λόγος που ζητούμε να αρθρώνει και τα ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επιτύχει. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και μην σας παρασύρουν ως όργανο, και εμάς ως κοινωνία, σε μία παρελκυστική τακτική αναβολής αποφάσεων και θέσεων απογοητεύοντας τους πολίτες.
* Επειδή κάποιοι πιθανόν να προστρέξουν λόγω έλλειψης επιχειρημάτων να μιλήσουν για ξύλινη γλώσσα θα σας υπενθυμίσω ότι από τον Ιανουάριο σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε θεματικό συνέδριο για τη ΔΕΗ ΑΕ. Προφανώς δεν εισακουστήκαμε. Πρόσφατα αποφασίστηκε ευτυχώς από την ΤΕΔΚ, μετά από γραπτή μου πρόταση, η δημιουργία ενός θεματικού συνεδρίου με τη ΔΕΗ ΑΕ το οποίο και άρχισε ήδη να διοργανώνεται. Ας το καταλάβουμε, δεν είμαστε εμείς αυτοί που τα ξέρουμε όλα με ποιους τρόπους θα τα αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε τη ΔΕΗ ΑΕ να καθίσει μαζί μας και να επιλύσουμε τα προβλήματα. Δεν θέλουμε να την κλείσουμε αλλά να στηρίξουμε το μέλλον της περιοχής μας το οποίο όμως πάνω από όλα πρέπει να έχει υγιείς κατοίκους.

Πέραν της απόφασης της 15ης Μαϊου 2007, που διατυπώθηκε παραπάνω και επιμένουμε να αποσταλεί παντού, προτείνουμε:

  1. Η εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή. Η μελέτη αυτή να λάβει υπόψη της όλες τις αντίστοιχες επιμέρους μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς για το θέμα.

  1. Προτείνουμε να κατατεθεί στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης στο μέτρο του περιβάλλοντος ως έκτακτο αίτημα (Τεχνικό Δελτίο) στην επιτροπή παρακολούθησης για χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 600.000€ με τίτλο «Μελέτες - προπαρασκευαστικές ενέργειες – νομική κάλυψη θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος Ποντοκώμης – Μαυροδενδρίου».

  1. Να ζητήσουμε να εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια όργανα ελέγχου των πραγματικών ελέγχων των ρύπων. Ζητούμενο είναι η πληρέστερη online ενημέρωση για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε (CO2, μικροσωματίδια, κλπ)..

  1. Προτείνουμε την ουσιαστική ενεργοποίηση του ΚΕΠΕ πάνω στα θέματα περιβάλλοντος με οριζόντιο σχέδιο χρηματοδότησης και συνεργασία του με ειδικούς στο θέμα, πάντοτε με σαφές χρονοδιάγραμμα δράσης. Επίσης το ΚΕΠΕ να τα δει αυτά μέσα από μια προγραμματική σύμβαση όπου οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συμμετέχουν στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.

Πρόταση συμβολική:

Ο Δήμος να κλείσει για 1 ημέρα, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ως προειδοποίηση για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δέχεται από τη ΔΕΗ Α.Ε.»

Η πρόταση μας ζητήθηκε να μην μπει σε ψηφοφορία από τον κ. Μιχαηλίδη ο οποίος έκλεισε λέγοντας ότι από αύριο θα είμαστε πιο αυστηροί με τη ΔΕΗ για τα θέματα περιβάλλοντος. Δεν επιμείναμε για ψήφιση διότι όλα σχεδόν, ούτως ή άλλως, έχουν ήδη ψηφιστεί ομόφωνα στο Δ.Σ. της 24-02-07.

Πυρκαγιά

Αναφορικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δήμο και κατέκαψε το βουνό της Ποντοκώμης και χωράφια με σιτηρά κ.ά στο Μαυροδένδρι σβήστηκε επιτυχώς με την πυροσβεστική να αναφέρει ότι πιθανόν να ξεκίνησε από τη χωματερή στην Ποντοκώμη (δίπλα στο αμφιθέατρο).

Θέματα εργαζομένων Δήμων με αμφίβολο καθεστώς απασχόλησης

Σημειώνουμε ότι δε δεχόμαστε κάλυψη αμοιβών εάν δεν έχει συμφωνήσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο για εργάτες που εργάζονται χωρίς συμβάσεις ή με παράτυπο τρόπο. Είμασταν ξεκάθαροι και στη Δημαρχιακή Επιτροπή για τις δαπάνες της 21η Μαϊου όπου δεχθήκαμε την κάλυψη μεροκαμάτων σε εργάτες για να μη μείνει ο Δήμος χωρίς εργάτες λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε για την πρόσληψη των νέων συμβασιούχων με οκτάμηνα.

Επειδή τώρα έχουμε ως Δήμος προσλάβει με οκτάμηνα προσωπικό δε δεχόμαστε «μαύρη» εργασία. Αυτή είναι και η απάντηση στους δημότες μας που ανησυχούν και μας ρωτούν.

Πρόεδρος Τ.Δ. Ποντοκώμης

Έχει συμληρώσει δύο μήνες η καθυστέρηση από πλευράς Δήμου της αλλαγής του κ. Λεσπουρίδη με την κ. Μελίδου για το Τ.Δ. Ποντοκώμης. Ζητήθηκε από μέρους μου να επισπέυσει τις διαδικασίες. Θυμίζω ότι ο κ. Λεσπουρίδης, τον οποίο και τιμούμε για την προσφορά του, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους από πρόεδρος του Τ.Σ. Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

*Χωρίς απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας για το Δήμο

Δεν έχει βγει ακόμη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση των δύο ψηφοδελτίων τυο συνδυασμού μας και ανάδειξη ισόπαλου με εμάς το συνδυασμό του κ. Μιχαηλίδη. Αναμένεται…

Θέματα αντιπολίτευσης

Επειδή γινόμαστε καθημερινά δέκτες παραπόνων για τη λειτουργία του Δήμου και τη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής καθώς και για προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται μπορείτε να μας ειδοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο κρίνεται πρόσφορο και θα θέσουμε τα θέματα απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι ήδη αναμένονται πληθώρα απαντήσεων σε ερωτήματα μας και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αναγκαστούμε πλην των άλλων να βγούμε και σε δημόσια καταγγελία.

AddThis Social Bookmark Button