Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 2 4 08

ΘΕΜΑΤΑ

  • Δημοτικό Συμβούλιο 28.03.08
  • Εκλογές Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας
  • Δελτίο Τύπου ΚΕΔΚΕ για Καποδίστρια 2

Δημοτικό Συμβούλιο 28.03.08

Προ ημερησίας διάταξης (από μέρους μας τίθενται):

1. Θυμίζουμε ότι ζητήσαμε στο Δ.Σ. της 04.02.08 να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη της επανυποβληθείσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη ΔΕΗ ΑΕ για τη διάνοιξη του ορυχείου Ποντοκώμης.

2. Για να μπορεί κάποιος να λέει ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον πρέπει να τακτοποιεί τα του σπιτιού του, τα του Δήμου του. Πρέπει να υπάρχει άμεσα ανακύκλωση στο Δήμο μας. Το θέσαμε και παλιότερα. Επίσης στο Δ.Σ. της 27 Ιουνίου 2007 τέθηκε από μέρους μας και το θέμα με τις χωματερές. Ζητήσαμε να γίνει συνεννόηση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ για να τοποθετούνται όλα τα σκουπίδια (και κλαδιά, κλπ). Για το θέμα της ανεξέλεγκτης απόθεσης ζητήσαμε να σταλεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο περιβαλλοντικού περιεχομένου σε κάθε σπίτι του Δήμου μας το οποίο θεωρήθηκε περιττό. Επειδή έρχεται καλοκαίρι και δεν θέλουμε και άλλη πυρκαγιά από παράνομη χωματερή έχουμε λάβει τα μέτρα μας ως Δήμος;

Ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε επί των παραπάνω ότι για την ανακύκλωση θα προχωρήσουμε με τη ΔΙΑΔΥΜΑ κάποια στιγμή μετά από συνεννόηση που έγινε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση.

3. Σταθμός τεύτλων. Σύμφωνα με δημοσίευμα: «Αποδεκτό ομόφωνα έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας, μετά από εισήγηση του Δημάρχου, το αίτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για εγκατάσταση και λειτουργία νέου Κέντρου Συγκέντρωσης Τεύτλων σε οικοπεδική έκταση της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ… Για τη λειτουργία του θα απασχοληθούν εφτά εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων …Το νέο Κέντρο Συγκέντρωσης Τεύτλων στην ΑΕΒΑΛ, εξυπηρετεί και τους παραγωγούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα μετέφεραν τη συγκομιδή τους στο Μαυροδένδρι, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, οπότε θα έχουν μείωση του κόστους μεταφοράς των τεύτλων, δυνατότητα παράδοσης μεγαλύτερων ποσοτήτων, θα κινούνται με ασφάλεια, αφού δεν θα είναι αναγκασμένοι να διέρχονται μέσω της Εγνατίας οδού όπου η κίνηση των οχημάτων είναι αυξημένη και βέβαια δεν θα δημιουργούν προβλήματα παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων.»

Εξετάσαμε το ζήτημα και την αναμενόμενη μείωση της επισκεψιμότητας του σταθμού μας; Εξετάσαμε το θέμα της αποφυγής του κλεισίματος στο μέλλον με ότι αυτό σημαίνει για τους αγρότες μας και για το Δήμο μας; Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν όλων των άλλων το Δ.Σ. Πτολεμαϊδας το συσχετίζει με την απασχόληση και την ανάπτυξη του χώρου της ΑΕΒΑΛ... Πέραν όμως των άλλων θα έχει μεγάλη επίπτωση τυχόν κλείσιμο του σταθμού στους αγρότες μας.

Στο θέμα απάντησαν ότι κάποια στιγμή ο Σταθμός των Τεύτλων θα κλείσει λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής η οποία δεν θα υπάρχει όταν γίνει επέκταση ορυχείου! Τους τονίσαμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε τόσο απλοϊκά!

Τακτικά Θέματα

Θέμα 1ο Επικύρωση αποτελεσμάτων εκλογής του Τοπικού συμβουλίου νέων του Δήμου μας ανακήρυξη τακτικών και αναπληρωματικών μελών, συγκρότηση του Τοπικού συμβουλίου νέων.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία πρώτα από όλα στο 1ο Συμβούλιο Νέων του Δήμου μας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ψηφίσαν 172 νέοι και νέες στο Δήμο μας όταν στην Πτολεμαϊδα με 10πλάσιο πληθυσμό ψήφισαν μόλις 271 και στα Γρεβενά ούτε 40! Αυτό ελπίζουμε να φανερώνει και τη διάθεση για ενασχόληση με τα κοινά των νέων του Δήμου μας.

Ωστόσο θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η διαδικασία ήταν μάλλον ατυχής. Ρωτήσαμε τι συνέβη κατά την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων τον Πρόεδρο τη Εφορευτικής Επιτροπής και Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Διότι λάβαμε πολλές διαμαρτυρίες από τους νεολαίους του Δήμου μας. Σημειώνω ότι για λόγους ηθικής τάξης έπρεπε να εξαιρέσει μόνος τον εαυτό του από τη στιγμή που υπήρξε υποψήφιος σύμβουλος νεολαίας με πρώτο βαθμό συγγένειας με τον ίδιο.

Ο κ. Τσιμεντερίδης (ως Πρόεδρος του Δ.Σ.) είπε ότι δε συνέβη τίποτα πρακτικά εκείνη την ημέρα παρά μία παρεξήγηση. Εμείς δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Μιχαηλίδη Νίκο μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής και ο καθένας από τους παριστάμενους (30 άτομα περίπου) ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Θέμα 2ο Τρόπος εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή Πεζοδρομίων Διαδρόμων Κεντρικής Πλατείας Δ.Δ. Μαυροδενδρίου». Προϋπολογισμού 169.724,74 €.

Στα Δ.Σ. της 04.09.07 και 04.02.08 θέσαμε το θέμα της πλατείας.

Στο Δ.Σ. της 4 Σεπτεμβρίου 08 ζητήσαμε «…να μας ενημερώσετε επισήμως για την κεντρική πλατεία στο Μαυροδένδρι μέρος της οποίας αποξηλώθηκε. Εμείς σας δηλώνουμε ότι θεωρούμε πολυτέλεια να επενδύονται χρήματα σε έργα «βιτρίνας» όταν υπάρχουν ουσιαστικότερες ανάγκες ακόμη και για την περιποίηση ή κατασκευή χώρων πρασίνου περιμετρικά των οικισμών μας. Ακόμη όμως και να πάρετε αυτήν την απόφαση της αποξήλωσης, θα έπρεπε αυτό να γίνει μερικές μέρες πριν την εγκατάσταση εργολάβου ενώ εμείς ως Δήμος ακόμη δεν έχουμε δημοπρασία αφού δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη! Επιπλέον με την αποξήλωση μέρους της πλατείας ξεγυμνώθηκαν και οι ρίζες δέντρων πολλών ετών με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα ξήρανσής τους.

Μας είπατε ότι θα γίνει με 60.000€ περίπου, χρήματα (άμεση επιχορήγηση) που θα δώσει η ΔΕΗ ΑΕ και ότι το θεωρείτε αναγκαίο έργο.»

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Από τον Αύγουστο 07 όταν και αποξηλώσατε την πλατεία πέρασαν 7 μήνες.

Στον προϋπολογισμό 2008 ψηφίσατε 100.000€ για «Κατασκευή πεζοδρομίων - διαδρόμων κεντρικής πλατείας δ.δ. Μαυροδενδρίου - ΔΕΗ και ίδιοι πόροι (65+35).

Το θέμα όπως το εισηγείστε (χωρίς γραπτή εισήγηση όπως πάντα!) είναι για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου. Που θα βρεθεί η επιπλέον χρηματοδότηση; Μας αναγκάζετε για λόγους διαμαρτυρίας και μόνο για τον τρόπο που λειτουργείτε να καταψηφίσουμε την πρόταση.

Τονίσαμε, πέραν των άλλων ότι υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων από την παρούσα Δημοτική Αρχή:

1. Το παρόν έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα χωρίς την τυπική χρηματοδότηση (με το οριστικό έγγραφο ένταξης στον Τοπικό Πόρο να αναμένεται να αποσταλεί μετά από την αλλαγή) ενώ σε αντίστοιχη περίπτωση με τη μελέτη μέτρησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης δεν υπογράφηκε γιατί περιμένουμε και τυπικά το έγγραφο χρηματοδότησης!

2. Θα γίνει αλλαγή στα έργα του Τοπικού Πόρου (αφού το έργο της γεφυροπλάστιγγας έχει 2 χρηματοδοτήσεις από τον Τοπικό Πόρο) από το ποσό της τελευταίας κατανομής (1.079.000€) όπου ισχυριζόταν η παρούσα Δημοτική Αρχή ότι θα …χάναμε τα λεφτά του Τοπικού Πόρου εάν δεν αποφασίζαμε άμεσα! Ενώ θυμίζουμε ότι ζητήσαμε [04.02.08] να καθυστερήσει η ψήφιση της κατανομής του Τοπικού Πόρου κατά 2 μήνες για να στραφεί ο Τοπικός Πόρος στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου μας.

Θέμα 3ο Επεξεργασία ερωτηματολογίου που συντάχθηκε από την ΑΝΚΟ και απευθύνεται στους δημότες του Δ.Δ. Ποντοκώμης σχετικά με τη Μετεγκατάσταση του οικισμού.

Εμείς δεν μπαίνουμε στην ουσία του ερωτηματολογίου. Θυμίζω ότι στις 4 Μαρτίου 08, σε αυτή την αίθουσα καταθέσαμε γραπτώς την τοποθέτησή μας όπου εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους η σύνταξη ερωτηματολογίου προς αποστολή στους κατοίκους της Ποντοκώμης δεν πρέπει να γίνει τώρα. Θυμίσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου [της 29 Φεβ 08] όπου μεταξύ άλλων ζητήσαμε και ομόφωνα αποφασίστηκε:

    • να ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η οποία να αποσταλεί στη ΔΕΗ ΑΕ και κοινοποίηση σε όλους τους συναρμόδιους φορείς σχετικά με την προετοιμασία άμεσα από μέρους της πρότασης χρονοδιαγράμματος.
    • απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύνταξη μελέτης «περιβαλλοντικής αξιολόγησης» για το Τ.Δ. Ποντοκώμης και η παράλληλη εκκίνηση των διαδικασιών εντός 15 ημερών που να εκκινεί και τυπικά το διάλογο με όλους όσους ενδιαφέρονται να «φιλοξενήσουν» την Ποντοκώμη.
    • ενέργειες απόκτησης ιδιοκτησίας με συνδρομή Ν.Α. και Περιφέρειας ώστε ο Δήμος να εισπράξει τις αποζημιώσεις και όχι το κράτος.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να δοθεί ή να σχεδιασθεί ερωτηματολόγιο τώρα διότι θα χρειαστεί κατά την μελέτη «περιβαλλοντικής αξιολόγησης» να προστεθούν στοιχεία.

Πρακτικά πριν αναλυθούν πλήρως τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας νέος πρότυπος οικισμός και πριν εστιαστούν οι χώροι που μπορούν να «φιλοξενήσουν» τη Νέα Ποντοκώμη, δεν μπορεί να σταλεί ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο πρέπει να έχει εκείνες τις ερωτήσεις προς τους κατοίκους, σαφείς και εστιασμένες μόνο στις ανάγκες της μετεγκατάστασης, που να αναλύουν τις προτεραιότητες των κατοίκων για το νέο τόπο κατοικίας τους. Πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, πρώτα τις τεκμηριωμένες απαντήσεις των Δήμων εντός 15 ημερών που θέλουν να «φιλοξενήσουν» την Ποντοκώμη, και αφού αναθέσουμε επισήμως [το τονίσαμε στα Δημοτικά Συμβούλια 04.02.08 και 29.02.08] την αξιολόγηση των χώρων (όπου προφανώς μεταξύ των άλλων ενεργειών του μελετητή – αξιολογητή θα συμπεριλαμβάνεται τόσο η σύνταξη ερωτηματολογίου όσο και η ενημέρωση της λαϊκής συνέλευσης), να φτάσουμε στη λήψη απόφασης από το σύνολο των κατοίκων της Ποντοκώμης για τους προτεινόμενους χώρους.

Κοντολογίς ένα ερωτηματολόγιο πρέπει να είναι εργαλείο για την ανάλυση - αξιολόγηση από την ομάδα μελέτης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε προτεινόμενου χώρου τόσο ως προς τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του (φυσικό περιβάλλον, ύδρευση, κλπ) όσο και ως προς τις επιθυμίες των κατοίκων (επιθυμητή απασχόληση, πολιτισμικά στοιχεία, πολεοδομικό περιβάλλον, κλπ). Το παραπάνω πρέπει να αφεθεί στον μελετητή που αποφασίσαμε να είναι η ΑΝΚΟ να προτείνει κατόπιν του προσδιορισμού των θέσεων. Επίσης ο μελετητής θα ζητήσει, εάν απαιτηθεί, διευκρινιστικά στοιχεία για λογαριασμό του Δήμου για την αξιολόγηση.

Ο κ. Αθανασιάδης πρότεινε να υπάρξει Νομικός Σύμβουλος και να σταλεί πέραν της ΔΕΗ και στην Πολιτεία επιστολή για δέσμευση. Εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος για διερεύνηση.

Ο κ. Αμανατίδης πρότεινε την ενεργοποίηση τυπικά της Επιτροπής την οποία και εμείς υποστηρίξαμε. Ανταπαντήθηκε ότι όποτε χρειάζεται θα συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα.

Θυμίσαμε, πάντως, ότι τα παραπάνω τα προτείναμε και τα αποφασίσαμε πριν από ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29.02.07 και προφανώς και τα στηρίζουμε. Στο θέμα του Νομικού Συμβούλου ζητήσαμε να αποσταλεί και επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης για συνδρομή διότι εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε πρώτα του δικηγόρους της Κοζάνης.

Ο κ. Χαϊτίδης, ως Αντιδήμαρχος, κατέθεσε εισήγηση αναφορικά με το ερωτηματολόγιο. Μετά την παραπάνω συζήτηση ομόφωνα αποφασίστηκαν όσα παραπάνω καταγράφηκαν οπότε και να μην αποσταλεί ερωτηματολόγιο.

Το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ ως μελετητή για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης («περιβαλλοντική αξιολόγηση») όπως αποφασίστηκε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 29.02.08.


Εκλογές Προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

Μετά από εκλογές που έγιναν μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Δημοτικού Συμβούλιου Νεολαίας προέκυψαν:

Πρόεδρος

: Μελίδης Στράτος

Αντιπρόεδρος

: Μιχαηλίδης Σταύρος

Γραμματέας

: Γεωργιάδης Ανέστης

Ταμίας

: Χαϊτίδης Κων/νος

Μέλος

: Τσιμεντερίδου Μαρία

Δελτίο Τύπου ΚΕΔΚΕ για Καποδίστρια 2

Με αφορμή «”διαρροές” για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και τον χαρακτήρα που αυτή θα έχει στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης», οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνη με επιστολή που απευθύνει προς όλους τους δημάρχους της χώρας, σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι:

«Επειδή τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν απηχούν ούτε κατ’ ελάχιστο τις απόψεις μας και ταυτόχρονα ναρκοθετούν την ομοφωνία μας, σχεδόν, απέναντι στην μεγάλη αυτή πρόκληση της αποκέντρωσης με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώ όλους να επιδείξουν την δέουσα σοβαρότητα».

Σημειώνει ότι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Αυτές θα συζητηθούν στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και σε όλες τις ΤΕΔΚ για να διατυπωθούν οι τελικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης.

Οι θέσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε συνέδριο στα μέσα Μαΐου και πάνω σ΄ αυτές θα κληθούν Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα να τοποθετηθούν.

«Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει στην επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, οι αιρετοί της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, σε κλίμα αρραγούς ενότητας και ενισχυμένοι με την απόφαση του Τακτικού μας Συνεδρίου, θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στον τόπο και την Αυτοδιοίκηση. Ελπίζουμε στο ίδιο πνεύμα να κινηθούν και οι άλλοι παράγοντες του πολιτικού μας συστήματος, έτσι ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών που μας εξέλεξαν».

Ολόκληρη η επιστολή στο:

http://www.kedke.gr/index.asp?app=newsshow.asp&id=394

AddThis Social Bookmark Button