Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 16 5 08

Θέματα

-Δημοτικό Συμβούλιο 11.05.08
-Επιστολή Γεωργιάδη Ανέστη 12.01.08
-Διαμαρτυρία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης για την «υποδοχή» της από το Δήμο Υψηλάντη
-Παρουσίαση πρότασης Δήμου Μουρικίου
-Διοικητική μεταρρύθμιση
-Υπερβάσεις ρύπων
-Εξώδικα στους καταληψίες των ταινιοδρόμων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου από την ΔΕΗ

--------------------------------------

Δημοτικό Συμβούλιο 11.05.08

Ώρα 19:00 στο ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ με θέμα:

ΔΕΗ – ΝΕΟ ΟΡΥΧΕΙΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Ο κ. Ιωαννίδης Λευτέρης, ένας εκ της ομάδας νέων που ζήτησαν τη λαϊκή συνέλευση, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την τοποθέτησή του για το νέο ορυχείο και να πάρει απόφαση για τη μη επέκτασή του. Επίσης έθεσε τα θέματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής μας

Στην εισήγησή μας θυμίσαμε:

  1. Ότι το παρόν δημοτικό συμβούλιο ζητήθηκε από ομάδα νέων του Μαυροδενδρίου εγγράφως στις 4 Μαρτίου 08 με τη διαβεβαίωση τότε ότι θα γινόταν το αργότερο αρχές Απριλίου.
  2. Ότι λόγω της καθυστέρησης αυτής της ζητήσαμε με έγγραφο μας στις 17 Απριλίου, σύσσωμη η αντιπολίτευση, να γίνει αυτό δημοτικό συμβούλιο.

Εκτίμηση μας είναι ότι ήρθε η ώρα λόγω των ιδιαίτερα κρίσιμων θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Δήμος να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς. Εμείς λοιπόν με γραπτά τα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να τα αναζητήσει είτε κατατιθεμένα στα πρακτικά του παρόντος του Δημοτικού Συμβουλίου είτε στο διαδίκτυο καταθέτουμε τις προτάσεις μας.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, πριν 15 μήνες καταθέσαμε ειδικά για το Μαυροδένδρι μεταξύ άλλων για το περιβάλλον:

  1. Προτείνουμε για το Μαυροδένδρι την εκπόνηση πραγματικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα λαμβάνει υπόψη τη σημερινή λειτουργία της ΔΕΗ και την αναμενόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος για το Μαυροδένδρι από τη διάνοιξη του ορυχείου της ΔΕΗ. Η μελέτη αυτή προτείνουμε να γίνει υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με προγραμματική σύμβαση είτε με πανεπιστήμιο του εσωτερικού είτε του εξωτερικού το οποίο θα εξειδικεύσει τις προτάσεις για παρεμβάσεις - επεμβάσεις. Σε αυτήν τη μελέτη να θεωρείται δεδομένο η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης ως υπόθεση εργασίας.
  2. Η εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή. Η μελέτη αυτή να λάβει υπόψη της όλες τις αντίστοιχες επιμέρους μελέτες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς για το θέμα.
  3. Προτείνουμε να κατατεθεί στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης στο μέτρο του περιβάλλοντος ως έκτακτο αίτημα (Τεχνικό Δελτίο) στην επιτροπή παρακολούθησης για χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 600.000€ με τίτλο «Μελέτες - προπαρασκευαστικές ενέργειες – νομική κάλυψη θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος Ποντοκώμης - Μαυροδενδρίου»
  4. Να ζητήσουμε να εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια όργανα ελέγχου των πραγματικών ελέγχων των ρύπων. Ζητούμενο είναι η πληρέστερη online ενημέρωση για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε (CO2, μικροσωματίδια, κλπ). Να ανατεθεί στην ΑΝΚΟ η προετοιμασία της πρότασης - μελέτης για την υλοποίηση των παραπάνω.
  5. Να εξειδικεύσουμε με τη Ν.Α. Κοζάνης το κοινό πλαίσιο ενεργειών που θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στο νομικό επίπεδο. Θα χρειαστεί να προσφύγουμε το πιθανότερο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο συνήγορο του πολίτη, στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Να χρησιμοποιήσουμε δικηγόρο σύμφωνα με τα πατήματα της Μαυροπηγής.
  6. Να γίνει χρήση του άρθρου 101 του ΔΚΚ (Ν. 3463/06) σε συνδυασμό με το άρθρο 49 του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία άμεσα Επιτροπής Περιβάλλοντος και Απασχόλησης με αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων, τις συναντήσεις με φορείς (ΔΕΗ, ΝΑ, Περιφέρεια, κλπ) για τα παραπάνω θέματα. Θυμίζω ότι η επιτροπή έχει εκπροσώπους οριζόμενους από κάθε παράταξη σύμφωνα με το άρθρο 101 του ΔΚΚ. Η Επιτροπή αυτή μαζί με τον υπό ίδρυση σύλλογο περιβάλλοντος πιστεύουμε ότι μπορεί να τρέξει αποδοτικότερα και προπαντός έξω από πολιτικές σκοπιμότητες τα θέματα που μας «καίνε» . Μάλιστα προτείνετε να είναι πενταμελής (5) όπου συμπεριλαμβάνεται πλην των εκλεγμένων συνδυασμών και η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία.

Η τελευταία πρόταση διαμορφώθηκε ως κοινή με παρόμοια του κ. Αμανατίδη που ζήτησε και τη συμμετοχή τεχνοκρατών όπως και αποφασίστηκε.

Τι έγινε επί των παραπάνω; Επί της ουσίας τίποτα! Δηλώσεις επί δηλώσεων σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, κλπ. Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δημ. Υψηλάντη, είτε απλοί κάτοικοι με πρωτοβουλία τους κινητοποιήθηκαν και ο Δήμος μας απλά παρευρισκόταν…

Στις παραπάνω θέσεις μας επιμέναμε με υπευθυνότητα. Δεν πέσαμε καμιά στιγμή στη λούμπα τοπικισμών και ανέξοδων υποσχέσεων. Ποτέ δεν ξεχωρίσαμε τα χωριά μας.

Διαμαρτυρηθήκαμε για την κατανομή 1.079.000€ από τον Τοπικό Πόρο τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου 08 όσο και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου καταθέσαμε: «Η θέση μας είναι ότι ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης για το Δήμο μας πρέπει να διοχετευθεί μόνο στις απαραίτητες μελέτες για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης και την περιβαλλοντική προστασία του Μαυροδενδρίου. Ο Θησέας και τα άλλα χρηματοδοτικά μέσα να διοχετευθούν προς τα υπόλοιπα έργα τα οποία ο Δήμος μας προγραμματίζει και να μην αμελούμε το 4ο ΚΠΣ (ΕΣΠΑ)».

Για την απασχόληση με αφορμή την προκήρυξη του Ιανουαρίου 07 της ΔΕΗ είχαμε ζητήσει μεταξύ άλλων:

  1. Ζητούμε την ενεργοποίηση κοινής επιτροπής (αναλύθηκε παραπάνω για κοινή επιτροπή με το περιβάλλον) με χρήση του άρθρου 101 του ΔΚΚ (Ν. 3463/06) σε συνδυασμό με το άρθρο 49 του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Ζητούμε να υπάρξει πρόταση για κατηγοριοποίηση της μοριοδότησης σε κατοίκους πρώτα, σε δημότες δευτερευόντως και μετά για τους υπόλοιπους κατοίκους. Να αποσταλεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επ’ αυτού προς τα αρμόδια όργανα (ΔΕΗ ΑΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΥΠΕΣΔΔΑ).
  3. Ζητούμε με ομόφωνη απόφαση να κατατεθεί η άρση των ορίων ηλικίας. Είναι απαράδεκτο σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προαναφέραμε.

Μάλιστα είχαμε δώσει ανάλυση με ποσοστά της τότε προκήρυξης για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου μας. Αλλά τότε μας κατηγόρησαν ότι εμείς δεν αφήσαμε το Δήμαρχο να παρανομήσει δίνοντας βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας σε μη μόνιμους κατοίκους! Αυτά για να μην ξεχνάμε…

Υπήρξε ένταση με το Προεδρείο και τον κ. Κ. Μιχαηλίδη αναφέροντας ότι κινδυνολογούμε! Δεν συνεχίσαμε την εισήγηση μας. Ο κ. Κ. Μιχαηλίδης είπε ότι κατέθεσε πριν ένα χρόνο μηνυτήρια αναφορά στη ΔΕΗ (ακούστηκαν διάφορες απόψεις ότι δεν είναι αρκετό αυτό).

Αργότερα αναλύσαμε για ποιο λόγο πρέπει να γίνει ειδική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το Μαυροδένδρι ειδικά με δεδομένη τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης (πράγμα το οποίο ζητάμε επιμόνως 15 μήνες!). Θεωρούμε ότι η υπογραφή από πανεπιστημιακούς εξειδικευμένους σε τέτοια θέματα θα βοηθούσε τη με τεκμηρίωση στόχευση σε επόμενη φάση για τα αιτήματα που θα θέσουμε ως Δήμος για το Μαυροδένδρι. Αυτά με τη νομική στήριξη πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν τον αγώνα μας. Αυτήν την άποψή μας την υποστηρίζουμε σε κάθε συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό. Εκτίμηση μας είναι ότι εάν ματαιωθεί η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης τότε τα παραπάνω θα γίνουν για την Ποντοκώμη εφόσον το «μέτωπο» του ορυχείο θα είναι από την Ποντοκώμη.

Επίσης σημειώθηκε από μέρους μας και η επέκταση της μέτρησης των ρύπων για το Μαυροδένδρι από την προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ.

Για τα θέματα απασχόλησης επιμείναμε στις θέσεις μας.

Ο κ. Αμανατίδης ζήτησε να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος στο Δήμο μας και αυτή να είναι η πρώτη απαίτησή μας από τη ΔΕΗ. Ζήτησε επίσης οι αποφάσεις που παίρνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιούνται.

Ο κ. Αθανασιάδης ζήτησε μελέτη βιωσιμότητας για το Μαυροδένδρι, έκανε αναφορά για την υποστήριξη που πρέπει να έχουν όλοι οι σύλλογοι μεταξύ τους ως περιοχή, επέμεινε στη νομική στήριξη και ζήτησε και αυτός την επέκταση της σύμβασης ρύπων για το Μαυροδένδρι. Επιπλέον ζήτησε να υπάρξει και απόφαση Δ.Σ. με την οποία να ζητείται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μετεγκαταστάσεις (να επιτρέπεται ανεξάρτητα της ύπαρξης κοιτάσματος ή όχι στο υπέδαφος).

Σημειώσαμε ότι η μελέτη βιωσιμότητας (που ζητά ο κ. Αθανασιάδης) είναι ταυτόσημη με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ζητούμε και συμφώνησαν όλοι οι παραβρισκόμενοι.

Ζητήσαμε να υπάρξει απόφαση και για την απασχόληση (αυτά που προηγουμένως θέσαμε).

Επίσης θυμίσαμε ότι ζητήσαμε να κινηθούμε ως Δήμος [κλικ Δ.Σ. 15.01.08, 04.02.08] αναφορικά με τη ΔΕΗ και τις απαιτήσεις της για την κάλυψη ηλεκτροδότησης της υδρευτικής γεώτρησης λόγω υποβάθμισης του υπόγειου υδροφορέα .

Το ίδιο ζητήσαμε και τις γεωτρήσεις των αγροτών μας αφού ζητήσαμε να έρθει τακτικό θέμα για τα προβλήματα των αγροτών του Δήμου μας [κλικ Δ.Σ. 17.04.08]

Αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Μελέτη βιωσιμότητας – περιβαλλοντικών επιπτώσεων Μαυροδενδρίου
  2. Διεύρυνση σύμβασης με το ΑΠΘ για τη μέτρηση των ρύπων με σταθμό μέτρησης και στο Μαυροδένδρι
  3. Η πρόταση για αλλαγή θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία για το θέμα των μετεγκαταστάσεων
  4. Οι προτάσεις για την απασχόληση – άρση ορίων ηλικίας.

Επίσης ζητήσαμε αποφάσεις που πάρθηκαν στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια κατά καιρούς να υλοποιούνται και όχι να λαμβάνονται ξανά. Αναφέραμε π.χ. τις αποφάσεις του [Δ.Σ. 26.02.07]

--------------------------------------

Επιστολή Γεωργιάδη Ανέστη 12.01.08

Ο απολογισμός ενός παρατηρητή… Επισημάνσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο και το περιβάλλον [κλικ να τη διαβάσετε…]

--------------------------------------

Διαμαρτυρία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης για την "υποδοχή" της από το Δήμο Υψηλάντη

Άλλη μια αναιτιολόγητη επίθεση προς την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ . Αυτή τη φορά εκδηλώθηκε στις 12/5/2008 στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δ. Υψηλάντη από το δήμαρχο κ. Μιχαηλίδη. Αφορμή η τοποθέτηση ενός στελέχους της Κίνησης και κατοίκου του Μαυροδενδρίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου εναντιώθηκε στην διάνοιξη του ορυχείου Ποντοκώμης και πρότεινε στο Δήμο Υψηλάντη να κάνει το ίδιο. Τότε η Δήμαρχος εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση τόσο στο μέλος μας, όσο και στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν την ανάπτυξη, δεν έχουν προτάσεις, δεν σκέφτονται την ανεργία των νέων, κλπ.[Κλικ για αναλυτικό δημοσίευμα]

Εδώ να σημειώσουμε ότι κανένας από την αντιπολίτευση δεν καταφέρθηκε ενάντια στην οικολογική κίνηση Κοζάνης. Για να προσδιορίσουμε τα του τίτλου…

--------------------------------------

Παρουσίαση πρότασης Δήμου Μουρικίου

Παραβρέθηκε η κ. Βρυζίδου Παρασκευή (Δήμαρχος Μουρικίου) στο κλειστό αμφιθέατρο στις 13.05.08 με πρόταση για τόπο μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης δίπλα στο Τ.Δ. Κρυόβρυσης. [Σχετικό δημοσίευμα…]

--------------------------------------

Διοικητική μεταρρύθμιση

Φούντωσε ο διάλογος για τον Καποδίστρια 2. Η ΤΕΔΚ Κοζάνης αναμένεται να ορίσει γενική συνέλευση γι’ αυτό το θέμα εντός των επόμενων ημερών. Θυμίζω ότι στις 23-24 Ιουνίου γίνεται θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα με αυτό το θέμα και σήμερα συνέδριο της ΕΝΑΕ (Νομαρχίες) γι’ αυτό το θέμα. Εμείς ζητήσαμε, ως αντιπολίτευση Δημοτικό Συμβούλιο στο αμφιθέατρο για την ενημέρωση των δημοτών [σχετική αίτηση 24.04.08].

--------------------------------------

Υπερβάσεις ρύπων

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ 2007: Αρνητικός και πάλι ο απολογισμός.

Συνεχίζονται οι υπερβάσεις, ο ελλιπής έλεγχος και η ατιμωρησία της ΔΕΗ.

[Κλικ για αναλυτικό δημοσίευμα]

Υπογράφουν οι:

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Οικολογική Κοινωνική Παρέμβαση Πτολεμαΐδας
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δ. Υψηλάντη
Σύλλογος Περιβάλλοντος Ελλησπόντου
Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής
Σύλλογος Πληττομένων Μαυροπηγής

--------------------------------------

Εξώδικα στους καταληψίες των ταινιοδρόμων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου από τη ΔΕΗ

[Κλικ για αναλυτικό δημοσίευμα]

AddThis Social Bookmark Button