Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 19.12.07

Θέματα

-Δημοτικό Συμβούλιο 18-12-07

-Προμελέτη ΑΝΚΟ για μετεγκατάσταση οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης

-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

-Ανάπτυξη Πρωτοβουλιών Κοινωνικής Υπευθυνότητας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία (Δελτίο Τύπου ΔΕΗ ΑΕ)

-Προκήρυξη για θέσεις Stage από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης Ν. Κοζάνης

Δημοτικό Συμβούλιο 18-12-07

Τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Υψηλάντη αφορούσαν εγκρίσεις δαπανών, παραλαβή της πισίνας του Μαυροδενδρίου και αποδοχή ποσού 15.000€ από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ψηφίσθηκαν ομόφωνα.

Προμελέτη ΑΝΚΟ για μετεγκατάσταση οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης

Η ΑΝΚΟ εκπόνησε προμελέτη η οποία και εξετάζει βασικά σενάρια της μετεγκατάστασης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Κυριότερα σημεία είναι ότι είναι ανοικτό το ζήτημα για όλα τα ενδεχόμενα. Ενδιαφέροντα σημεία:

Υπολογίζεται ότι εάν χτιστούν οι νέοι οικισμοί με οικόπεδα θα απαιτηθούν για την Ποντοκώμη 800~900 στρέμματα ενώ εάν προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση με έτοιμες κατοικίες τότε θα απαιτηθούν 400~500 στρέμματα. Για τη Μαυροπηγή οι αντίστοιχες εκτάσεις προσδιορίζονται στο μισό.

Τα σενάρια αναφέρουν:

-πιθανούς χώρους μετεγκατάστασης για την Ποντοκώμη ΚΤΕΝΑ, ΣΙΔΕΡΑ, ΛΙΒΕΡΑ, ΠΤΕΛΕΑ, ΟΙΝΟΗΣ, ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ, ΑΛΩΝΑΚΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΝΕΑ ΝΙΚΟΠΟΛΗ, ΠΡΩΤΟΧΩΡΙ, ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗ

-Μετεγκατάσταση των δύο οικισμών μαζί

-Δημιουργία Νέας Ποντοκώμης με έτοιμο οικιστικό σύνολο προσκολημμένο σε υφιστάμενο οικισμό

Το προϋπολογιζόμενο κόστος των νέων υποδομών (αποχέτευση, οδοποιία, ύδρευση,κλπ) υπολογίζεται σε 16.000.000€ για την Ποντοκώμη και το ήμισυ για τη Μαυροπηγή. Τα παραπάνω υπολογίστηκαν με βάση το κόστος Κομάνου και Κλείτους.

Δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εγκαταστάσεων εάν δεν προσδιοριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που θα μετεγκατασταθεί.

Επίσης γίνεται αναφορά για τους πιθανούς τρόπους αποζημίωσης.

Είναι προφανές ότι αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση που απλά βάζει σε συζήτηση το πρόβλημα. Δεν είναι τίποτα ακόμη. Θέση μας είναι ότι αυτό είναι πιο πολύπλοκο θέμα και εξαρτάται από τη βούληση και θέληση των κατοίκων. Αναμένεται επισήμως ο προγραμματισμός της ΔΕΗ ΑΕ στο τέλος Ιανουαρίου με όσα ειπώθηκαν κατά την έλευση Αθανασόπουλου την Τρίτη 18 Δεκ 07.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

Μία σειρά πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την παρουσία της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας και απαντούν σε ορισμένα διαχρονικά και σημαντικά αιτήματα που έχουν τεθεί από τους τοπικούς φορείς ανακοίνωσε χθες από την Κοζάνη ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από τους εκπροσώπους των Νομαρχιακών και Τοπικών αυτοδιοικήσεων της περιοχής οι οποίοι όμως επανέλαβαν βασικά αιτήματα τα οποία παραμένουν άλυτα και αφορούν κυρίως το ενεργειακό μέλλον της περιοχής, το περιβάλλον, τις μετεγκαταστάσεις και την απόδοση των εδαφών που εκμεταλλεύτηκε ήδη η επιχείρηση.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε πως η ΔΕΗ προχώρησε στη σύσταση νέας γενικής διεύθυνσης για την Δυτική Μακεδονία που θα έχει ως αποστολή της «την αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης στην περιοχή και την ανάπτυξη πολύπλευρων σχέσεων με την τοπική κοινωνία με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος».

Αναφορικά με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, κάτι που επισήμαναν οι φορείς, επανέλαβε τον σχεδιασμό για την κατασκευή νέων σταθμών (450μεγαβάτ ο καθένας) στην Πτολεμαΐδα και στη Μελίτη, την μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης και την αποκατάσταση των ορυχείων Πτολεμαϊδας, Μαυροπηγής και Ποντοκώμης.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανδρέας Λεούδης ζήτησε από την επιχείρηση να υπάρξουν «σφιχτά χρονοδιαγράμματα» κυρίως για τις μετεγκαταστάσεις.

Τα φωτοβολταϊκά και... πίστα

«Προτεραιότητα της ΔΕΗ αποτελεί η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη δυτική Μακεδονία» επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Αθανασόπουλος. Ως εκ τούτου η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε, έχει υποβάλει αίτηση για δύο άδειες Παραγωγής συνολικά 30 μεγαβάτ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε εκτάσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, σημείωσε σε σύμπραξη με την ΕΤΒΕ – ΒΙΠΕ Α.Ε. προγραμματίζει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε βιομηχανικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και εντάσσεται και η Φλώρινα με ισχύ 1,7 μεγαβάτ.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε η ανάληψη της πρωτοβουλίας της ΔΕΗ να προχωρήσει στην παραχώρηση 6.650 στρεμμάτων (5.000 στρέμματα στο Ν. Κοζάνης και 1.500 στο Ν. Φλώρινας) γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικών δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής. μάλιστα 150 στρέμματα θα παραχωρηθούν από την ΔΕΗ στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Για περιβάλλον και προσλήψεις

Οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων επανέλαβαν για άλλη μια φορά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την βελτίωση του περιβάλλοντος. Τόσο ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην ρύπανση που δημιουργείται από την λειτουργία των ορυχείων ζητώντας να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για το θέμα των προσλήψεων, το οποίο το έθεσε με επιτακτικό τρόπο ο δήμαρχος Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης, ο κ. Αθανασόπουλος αφού ξεκαθάρισε πως κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του ως αποτέλεσμα του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της επιχείρησης τόνισε πως θα δρομολογηθούν προσλήψεις για 669 άτομα εντός του 2008 στους Νομού Κοζάνης και Φλώρινας, 60 θέσεων εργατοτεχνιτών στις αρχές του 2008 και 60 εργατοτεχνιτών το 2009. Οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΔΕΗ όπως επισήμανε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα από το σύμφωνο συνεργασίας και συνύπαρξης τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ της Ν.Α. Κοζάνης

http://www.ptolemaida.net/costas/ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑΣ

Ανάπτυξη Πρωτοβουλιών Κοινωνικής Υπευθυνότητας της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία(Δελτίο Τύπου ΔΕΗ ΑΕ)

Στη διεύθυνση http://www.dei.gr/ecPage.aspx?id=4025&nt=18&lang=1 η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Προκήρυξη για θέσεις Stage από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης Ν. Κοζάνης

Οι σχετικές προκηρύξεις θα βρίσκονται από Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο site www.ergasiakozani.gr και www.kozani.gr

Εάν δεν μπορείτε να τα λάβετε στείλετε email να σας τα αποστείλω.

AddThis Social Bookmark Button