Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Ενημέρωση περί του Δήμου Δημ Υψηλάντη 27.08.08

Περιεχόμενα

Δημοτικό Συμβούλιο 25.08.2008
Δημόσια παρουσίαση ΑΝΚΟ αξιολόγησης χώρων μετεγκατάστασης Ποντοκώμης

--------------------------------------

Δημοτικό Συμβούλιο 25.08.2008
Μαυροδένδρι 19:30

Τοποθετήσεις μας προ ημερησίας διάταξης τακτικών θεμάτων:

1. Είναι γνωστό σε όλους ότι βάσει της τελεσίδικης απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης ανακηρύχθηκε νέα Δημοτική Αρχή για το Δήμο μας. Με ειδική διάταξη του Κ.Δ.Κ. και σχετική επιστολή του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. παραμένει η προηγούμενη δημοτική αρχή έως ότου καταστεί αμετάκλητη η απόφαση. Προς ενημέρωσή σας θεωρούμε ότι ήδη είναι αμετάκλητη η απόφαση εδώ και 20 ημέρες και αναμένουμε την εγκατάστασή μας με σχετικό έγγραφό (που υποβλήθηκε στις 6 Αυγούστου στο Γενικό γραμματέα της Περιφέρειας). Μετά από όσα συνέβησαν είναι προφανές ότι θεωρείται η προηγούμενη δημοτική αρχή πολιτικά «υπηρεσιακή» δημοτική αρχή από όλους εντός και εκτός του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη. Ως εκ τούτου, σεβόμενη κατ’ ελάχιστον την πολιτική δεοντολογία και την πολιτική ηθική που πρέπει να διακατέχει όλους όσους καλούνται να υπηρετούν κατ’ ουσίαν τα κοινά, οφείλει στο μεσοδιάστημα να φροντίζει μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Οτιδήποτε άλλο πρέπει να είναι επείγον και απαιτείται ομοφωνία από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο. Διαφορετικά οφείλουμε για να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Δήμου μας να αναδεικνύουμε στους πολίτες και στις θεσμικές αρχές την ανάρμοστη πολιτικά αυτή συμπεριφορά.
Διαπιστώθηκε ότι διατέθηκαν τα γήπεδα ποδοσφαίρου του Δήμου μας σε εκτός του Δήμου Ποδοσφαιρικό Σωματείο. Αφού λοιπόν διαλύσατε, κατά γενική ομολογία όλων των κατοίκων, με την πολιτική σας συμπεριφορά τον υγιή αθλητισμό στο Δήμο προχωράτε στη χορήγηση των γηπέδων χωρίς να ενημερώσετε κανέναν. Ο Δήμος κ. Μιχαηλίδη δεν είναι τσιφλίκι σας. Έχει όργανα πρώτα από όλα και σας θυμίζουμε ότι είστε μειοψηφία τόσο εκλογικά όσο και με νομικές αποφάσεις. Δεν γνωμοδότησε το Τοπικό Συμβούλιο Ποντοκώμης γι’ αυτή την παραχώρηση, δεν ενημερώσατε κανέναν, δεν γνωρίζουμε να υποβλήθηκε κάποια αίτηση με συγκεκριμένη οικονομική προσφορά, προφανώς είναι αδιαφανείς οι διαδικασίες, και τέλος δεν έχετε πολιτικά κανένα δικαίωμα να το κάνετε. Εάν θέλετε να είστε αρωγός στον υγιή αθλητισμό έπρεπε να το αποδείξετε όσο «ήσασταν» δημοτική αρχή.
Απαιτούμε, και είναι πραγματικά η τελευταία ειδοποίηση, να μας απαντήσετε για όλα τα εκκρεμή θέματα στα οποία σας θέσαμε γραπτώς μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο ή καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Δημαρχιακής Επιτροπής. Δεν δικαιολογείται να μην τα γνωρίζετε διότι σας κατατέθηκαν γραπτώς. Αναμένουμε μέχρι τέλη του τρέχοντος μηνός τις απαντήσεις.
Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης τονίζουμε ότι για λόγους ουσίας όχι απλά πρέπει να ενημερωνόμαστε (πράγμα που δεν γίνεται άμεσα) αλλά και να είμαστε παρόντες σε κάθε συνεδρίαση ή σύσκεψη με φορείς της περιοχής. Σημειώνουμε ότι δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και δεν έχετε την αποδοχή των δημοτών μας κατ’ ουσίαν. Θα σας δώσω δύο παραδείγματα:
Έχει γίνει συνάντηση στις αρχές καλοκαιριού όπου αποφασίστηκε (!) ο τρόπος υλοποίησης των έργων δημοσίου χαρακτήρα για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης και το Δημοτικό Συμβούλιο επισήμως δεν γνωρίζει τίποτα!

2. Ο κ. Δαβάκος στις 29 Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι υπουργική απόφαση θα αποφάσιζε για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης που επίσης και εσείς επαναβεβαιώσατε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο (έως τέλη Ιουλίου). Αντ’ αυτού έχουμε μία αναστάτωση στην Ποντοκώμη άνευ προηγουμένου για τις επικείμενες καταμετρήσεις από τη ΔΕΗ.

3. Φροντίστε να οριστεί η ημερομηνία παρουσίασης της ΑΝΚΟ ΑΕ της αξιολόγησης των χώρων μετεγκατάστασης μέχρι την επόμενη Παρασκευή και ο ορισμός ημερομηνίας για την ψηφοφορία έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

4. Ζητούμε άμεσα να συγκαλέστε απολογισμό πεπραγμένων ως δημοτική αρχή σύμφωνα με τη νομοθεσία, άρθρο 217 του ΚΔΚ «Κάθε χρόνο γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε τουλάχιστον μέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.» Ζητούμε η ειδική αυτή συνεδρίαση να γίνει άμεσα στην Ποντοκώμη, το αργότερο έως 15 Σεπτεμβρίου, όπου υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθούν και οι δημότες μας στα πεπραγμένα σας. Σημειώνεται ότι ποτέ, έξι χρόνια τώρα δεν κάνατε κανέναν απολύτως απολογισμό πεπραγμένων ως οφείλατε.
Ζητούμε να μας πείτε ποιο από τα έργα τα οποία εσπευσμένως καταθέσατε προς χρηματοδότηση από τον ΤΠΑ, χωρίς εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο με λογικές που δεν σας τιμούν, έχει υλοποιηθεί. Διότι τότε διαβεβαιώνατε ότι είχαμε ετοιμότητα και δεν έπρεπε να «χαθούν» χρήματα παρόλο που εμείς από τότε φωνάζαμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σχετικά με την απόφαση που πήρατε για τη διάθεση του Τ.Π.Α. χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας στο εν λόγω Δ.Σ. της 04.02.2008 αναμένουμε σήμερα τουλάχιστον να έχετε την ευθιξία και την πολιτική τόλμη να περιμένετε μέχρι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξει αυτήν την απόφαση. Δεν πρέπει να διαχειριστείτε άλλο Τ.Π.Α. εσείς και η παράταξή σας κ. Μιχαηλίδη. Φθάνει πια! Έχετε αφήσει το Μαυροδένδρι στο έλεος της τύχης. Δεν ξεκινήσατε, όσο ήσασταν δημοτική αρχή, την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Μαυροδένδρι για να μην γίνει «Ακρινή» παρόλο που πριν ενάμιση χρόνο σας το προτείναμε και το τονίζουμε κάθε μήνα. Διότι για να προφυλαχθεί ή να μετεγκατασταθεί το Μαυροδένδρι είναι και νομικό θέμα όπου θα χρειαστεί τεκμηρίωση και όχι επιφανειακές δηλώσεις στην τηλεόραση και τις εφημερίδες. Όσο δε για την Ποντοκώμη φαίνεται από τις πράξεις σας … Για τη μετεγκατάσταση τι να πούμε περισσότερο (;) φαίνεται από τα γραπτά μας στα Δημοτικά Συμβούλια. Ευχόμαστε να είναι σύντομες οι διαδικασίες με την προσφυγή σας στο ΣτΕ για να μην υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος για τα χωριά μας. Μία ακόμη επισήμανση για να δείτε πώς εννοούμε εμείς αλλά και ο περισσότερος κόσμος το «πολιτικό ήθος». Όταν εσείς είχατε εκλεγεί κανονικά από την κάλπη, πριν από 6 περίπου χρόνια, η προηγούμενη δημοτική αρχή φρόντισε να σας υποδεχθεί στο Δήμο παρόλη την πικρία της και να σας ενημερώσει. Εσείς αντιθέτως όχι απλά δεν κάνετε τίποτα αντίστοιχο με εμάς αλλά συμπεριφέρεστε πολιτικά σαν να είναι ο Δήμος δική σας ιδιοκτησία και λίγων ομοϊδεατών σας.
Παρατηρήσαμε ότι αποχετεύονται τα βοθρολύματα του Δήμου μας σε περιοχές του Δήμου μας μολύνοντας αυτές. Δηλαδή το μηχάνημα περισυλλογής, το οποίο χειρίζεται πρακτικά ο Δήμος μας μέσω του αντίστοιχου συνδέσμου, με απλά λόγια πετάει τα λύματα σε μη κατάλληλους χώρους κοντά στα χωριά μας. Για εμάς είστε πολιτικά υπεύθυνοι για ένα συνεχές περιβαλλοντικό έγκλημα. Που αποχετεύονται τα λύματα; Πώς κόβονται οι αποδείξεις; Υπάρχει αντιστοίχιση αποδείξεων και δρομολογίων; Ποιος ελέγχει την κατάσταση; Παρακαλώ και το Σύλλογο Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής να δει επίσης το θέμα.
Τα χωριά μας είναι παρατημένα… [εισηγητής Μαυροπουλίδης Χρήστος]
Το νεκροταφείο Ποντοκώμης θέλει επέκταση, πράγμα το οποίο ζήτησε και το Τοπικό Συμβούλιο, και να καθαριστεί.
Το Δημοτικό Σχολείο στην Ποντοκώμη πρέπει να βαφεί.
Στο Σιδερά δύο επικίνδυνες στροφές για τα Αλωνάκια πρέπει να βελτιωθούν ώστε να υπάρχει ορατότητα.
Το κλειστό γυμναστήριο Ποντοκώμης είναι παρατημένο με τσιμεντένιο τάπητα.
Κάθε μέρα που περνά μέχρι να παραδώσετε είναι μια ακόμη χαμένη μέρα για το Δήμο μας.

Συζητήθηκε μία επιστολή που έθεσε ο Σύλλογος Περιβάλλοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν ήταν τακτικό θέμα. Αποφασίστηκε ομόφωνα η ονομασία του νέου ορυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου να ζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο προς τη ΔΕΗ ΑΕ να ονομαστεί «Ορυχείο Ποντοκώμης». Αναφορικά με νομικά θέματα η ΑΝΚΟ θα ενημερώσει, με τους νομικούς της συμβούλους, για το θέμα της καταμέτρησης, εάν πρέπει ή όχι, από τη ΔΕΗ ΑΕ.


Τακτικά Θέματα

1. Αναδάσωση δημοτικών εκτάσεων Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη.

Εάν πρόκειται για το γνωστό έργο των 600.000€ από τον Τοπικό Πόρο τότε το θράσος σας δεν έχει όρια. Θα το καταγγείλουμε δημόσια για να προστατέψουμε το Δήμο μας. Φυσικά πολιτική σας είναι να βρίσκεται στο σκοτάδι το Δημοτικό Συμβούλιο διότι και μόνο ο τίτλος δείχνει την απόπειρα απόκρυψης του θέματος. Πάντως νομίζω ότι αναφερθήκαμε με σαφήνεια επί του θέματος του Τοπικού Πόρου και στην τοποθέτηση μας προς των θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

Εδώ αναφέρθηκε ότι αφορά τον προσδιορισμό των χώρων για τις δεντροφυτεύσεις. Δεν έγινε καμμία παρουσίαση πράγμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο κ. Αθανασιάδης ο οποίος δεν το ψήφισε τελικώς. Ψηφίστηκε μόνο από το σύνολο της τυπικής πλειοψηφίας (συνδυασμός κ. Μιχαηλίδη).

2. Σύσταση Α/θμιας και Β/Θμιας Επιτροπής Αμπελοοινικών Θεμάτων.

Προτάθηκαν οι κ. Μαυροπουλίδης και Χαριτωνίδης.

3. Χορήγηση άδειας ποιμνιοστασίου στον ΛΕΛΕΚΗ ΙΩΑΝΝΗ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ στο Τ. Δ. Λιβερών

4. Χορήγηση άδειας ποιμνιοστασίου στη ΛΕΛΕΚΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ στο Δ.Δ. Λιβερών.

Συμφωνούμε εφόσον πρέπει να λειτουργήσει και όλα είναι νόμιμα. Ζητούμε να μας ενημερώσετε πότε υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα από τους προαναφερόμενους. Μας ενδιαφέρει ο μέσος χρόνος περαίωσης των αιτημάτων.

5. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ Α.Ε. για «Μελέτη εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Σιδερών – Λιβερών», εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή της σύμβασης και ορισμός εκπροσώπων τριών τακτικών και τριών αναπληρωματικών στην επιτροπή παρακολούθησης.

Επειδή το θέμα το θεωρούμε εξαιρετικής αναγκαιότητας και έχει συζητηθεί για τα χωριά μας το στηρίζουμε. Σημειώνουμε ότι ήδη αργήσαμε γι’ αυτή τη μελέτη.

6. Υποβολή πρότασης της ενέργειας «Επιστημονική τεκμηρίωση της διοικητικής μεταρρύθμισης των ΟΤΑ Α΄ βαθμού» στο διαδημοτικό ΘΗΣΕΑ.

Να γραφεί στην απόφαση και η απόφαση που πήραμε για τη Διοικητική μεταρρύθμιση ως Δημοτικό Συμβούλιο [05.06.2008].

7. Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και υπαλλήλου εκτός έδρας στην Αθήνα.

Ζητήσαμε να είμαστε ενήμεροι για το αντικείμενο της επίσκεψης. Μας είπαν ότι θα γίνει επίσκεψη για θέματα ΟΓΑ.

8. Ψήφιση πίστωσης για πληρωμή μπουφέ στην εκδήλωση 7ης Ιουνίου 2008 στο Γυμνάσιο για το περιβάλλον.

9. Δικαιούχοι επιδόματος της παρ. 2 άρθρου 20 Ν. 3536/07 των υπαλλήλων που ασχολούνται με τη χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής αλλοδαπών .

Για το συγκεκριμένο θέμα δεν το ψηφίζουμε διότι θέλουμε ενημέρωση αναλυτική τόσο ως προς τη νομοθεσία όσο και ως προς τη συγκεκριμένη λειτουργία του Δήμου. Μας απαντήθηκε ότι όλα βαίνουν καλώς.

10. Αίτημα κτηνοτρόφων Ποντοκώμης για να παραμείνουν κοινόχρηστες εκτάσεις αγροκτήματος στο Δ.Δ. Ποντοκώμης ακαλλιέργητες για βοσκοτόπια

Ζητήσαμε τον Απρίλιο να έρθει ειδικό θέμα για την αγροτική πολιτική το Δήμου. Αφού δεν τολμάτε να το βάλετε ως θέμα θα το συζητήσουμε εκτενώς στον απολογισμό πεπραγμένων που υποχρεούστε άμεσα να κάνετε. Διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες δεν παρέστησαν για να στηρίξουν το αίτημά τους. Συμφωνήθηκε να παραμείνει το ισχύον καθεστώς. Διαφώνησε ο κ. Αθανασιάδης ζητώντας να δοθούν λιγότερα στρέμματα.

11. Προγραμματική σύμβαση με τη Δημοτική επιχείρηση

Δεν υπάρχει κάποια εισήγηση. Αυτή δεν υπάρχει και από την Επιχείρηση. Συμφωνούν οι σύλλογοι μας οι οποίοι κατέθεσαν τόσο στο Δήμο όσο και στη Δημοτική Επιχείρηση αιτήματα;

Ψηφίστηκε τελικώς με 20.000€.

12. Οικονομική ενίσχυση εκκλησιαστικής επιτροπής Ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου κ Ελένης .

Θα παρακαλούσαμε να μας εξηγήσετε το επείγον της απόφασης ή την αναγκαιότητά της για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Θα σοβαρευτούμε ποτέ με τις επιδοματικές πολιτικές; Τη μια συνεδρίαση επιλεκτικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι την άλλη επιλεκτικά οι εκκλησιαστικές επιτροπές; Γιατί εκθέτετε και αυτούς τους οποίους πρέπει ενδεχομένως να ενισχυθούν με τη συμπεριφορά σας;

Απαντήθηκε ότι αφορά την εκκλησία ως προς την κάλυψη σεισμοδανείου και ότι ποτέ δεν επιδοτήθηκε. Ψηφίστηκε η δαπάνη των 4.000€.

13. Δημιουργία πίστωσης για χώρο ενοικίασης αποθηκών συνεταιρισμού στο Μαυροδένδρι

Κανένα εισηγητικό. Ποιο ήταν το καθεστώς ως τώρα. Δώστε τις αποφάσεις τώρα. Γιατί να βγει τώρα η δαπάνη; Ποιος την κοστολογεί; Θα το καταγγείλουμε εάν προχωρήσετε. Είναι σημαντικό πάντως που έστω και αργά ο Συνεταιρισμός έδωσε στίγμα ότι υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολλές συμπτώσεις επιδοματικών πολιτικών έχουμε μετά την απόφαση αλλαγής της Δημοτικής Αρχής. Μην υποθηκεύετε το μέλλον του Δήμου μας. Δεν έχετε το δικαίωμα.


Δημόσια παρουσίαση ΑΝΚΟ αξιολόγησης χώρων μετεγκατάστασης Ποντοκώμης

Σε συνεδρίαση στην ΑΝΚΟ (στις 27.08.2008) όπου παραβρέθηκαν εκτός από τα στελέχη της ΑΝΚΟ και οι Χαϊτίδης - Μαυροματίδης (με κάλεσε στη συνάντηση εργασίας ο κ. Χαϊτίδης) αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η παρουσίαση της αξιολόγησης να γίνει την Τρίτη 2-9-08 και ώρα 19:00 στην Ποντοκώμη. Επίσης θα υπάρξει απόφαση σχετική του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό της ημέρας ψηφοφορίας. Σημειώνεται ότι αναμένεται έγγραφο από το Υπουργείο Ανάπτυξης από μέρα σε μέρα για την μετεγκατάσταση

AddThis Social Bookmark Button