Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 29 Φεβ 08 για Μετεγκατάσταση Ποντοκώμης

Από το πρακτικό της αριθμ. 3/2008 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Αριθμ. Απόφασης :22 /2008

ΘΕΜΑ: Μετεγκατάσταση οικισμού Δ.Δ. Ποντοκώμης

Στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη σήμερα 4/3/2008 ημέρα της εβδομάδας ΤΡΙΤΗ και ώρα 18:00 συγκεντρώθηκε σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από την αριθμ. 1271/29/2/2008 έγγραφη πρόσκληση του ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δημοτικού Συμβουλίου που επιδόθηκε στον καθένα από τους συμβούλους χωριστά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95Δ.Κ.Κ.Ν. 3463/2006.

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία καθόσον σε σύνολο δεκατριών (13) μελών βρέθηκαν παρόντες έντεκα (11) καθώς παρακάτω :

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ................................................... ΑΠΟΝΤΕΣ

1. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1. ΤΣΑΚΙΛΤΣΙΔΗΣ Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 2. ΤΣΑΚΙΛΤΣΙΔΗΣ Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3. ΧΑΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 3. ΤΣΕΠΡΑΗΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4. ΤΣΙΜΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

5. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

6. ΔΕΜΙΡΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

7. ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

6. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

7. ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

8. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Παρόντος του Δημάρχου Κυριάκου Μιχαηλίδη, άρχισε η συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκε και ο Δημοτικός υπάλληλος Μυρωνίδης Γεώργιος για την τήρηση των πρακτικών.

Στην συζήτηση του θέματος «Ενημέρωση για την μετεγκατάσταση οικισμού Δ.Δ. Ποντοκώμης από τον κ. Νομάρχη Κοζάνης και εκπρόσωπο της ΔΕΗ Α. Ε « παραβρέθηκαν οι:

. Νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής

. Βουλευτές του Νομού κ. Α. Αθανασιάδης και Μ. Παπαδόπουλος

. Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου κ. Πλακεντάς Παναγιώτης

. Οι Νομαρχιακοί σύμβουλοι κ. Ι. Ανδρεάδης , Α. Σουμελίδης και Δ. Λαμπρόπουλος .

. Ο Δημοτικούς σύμβουλος Πτολεμαιδας κ. Ε. Λεσγίδης και

. Ο Διευθυντής ΛΚΔΜ κ. Χ. Δαβάκος

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα της ημερησίας διάταξης είπε ότι η πρόσκληση αυτή του δημοτικού συμβουλίου παρουσία και των κατοίκων έγινε ύστερα από προσωπικές συνεννοήσεις με τον κ. Νομάρχη ο οποίος το ζήτησε με σκοπό να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους για το θέμα της Μετεγκατάστασης του οικισμού Δ.Δ. Ποντοκώμης ,στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Δήμαρχο .

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Νομάρχη για τη συμβολή του και δήλωσε ότι και ο ίδιος εκφράζει την αγωνία του για τις εξελίξεις και ότι όλοι ανέμεναν το Νομάρχη για να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους του Δ.Δ. Ποντοκώμης για το συγκεκριμένο θέμα και το μέλλον του οικισμού Μαυροδενδρίου.

Ο Νομάρχης Κοζάνης ενημέρωσε με γραπτή εισήγησή του , απαντώντας στις ερωτήσεις μελών

του δημοτικού συμβουλίου και των εκπροσώπων συλλόγων και φορέων ότι θα στηρίξει την μετεγκατάσταση Ποντοκώμης όπως έπραξε μέχρι σήμερα μάλιστα προσκόμισε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εκπόνησε η ΑΝΚΟ προς επεξεργασία από το Δημοτικό συμβούλιο.

Ο Διευθυντής ΛΚΔΜ κ. Χρ. Δαβάκος αναφερόμενος για το θέμα είπε ότι, είχα εκφράσει την αισιοδοξία μου ότι η Ποντοκώμη θα μετεγκατασταθεί επειδή υπάρχει σημαντικό κοίτασμα λιγνίτη σε αγρόκτημα και οικισμό, έχομε εμπειρία από άλλες μετεγκαταστάσεις που η διαδικασία κράτησε πολλά χρόνια αλλά δεν είναι φταίξιμο της ΔΕΗ .

Το μήνα Μάρτιο θα γίνει ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο για την μετεγκατάσταση οικισμών και θα αρχίσει η κτηματογράφηση , στην Κοινότητα Μαυροπηγής ήδη ξεκίνησε, από τον Απρίλιο και μετά θα γίνει και στην Ποντοκώμη .

Οι Βουλευτές του Νομού κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Αθανασιάδης με τοποθέτησή τους εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους .

Ο δημοτικός σύμβουλος Μαυροματίδης Δημήτριος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεκμηρίωση που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τα επόμενα βήματά μας και κατέθεσε μεταξύ άλλων τις προτάσεις του στο Προεδρείο προς ψήφιση.

1. Να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου η οποία να αποσταλεί στη ΔΕΗ Α.Ε. και να την κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την προετοιμασία άμεσα από μέρους της πρότασης χρονοδιαγράμματος για την αναγκαστική απαλλοτρίωση Ποντοκώμης .

2. Να ληφθεί απόφαση Δημοτικού συμβουλίου για τη σύνταξη μελέτης «Περιβαλλοντικής αξιολόγησης» για το Τ.Δ. Ποντοκώμης και η παράλληλη εκκίνηση των διαδικασιών εντός 15 ημερών που να εκκινεί και τυπικά το διάλογο με όλους όσους ενδιαφέρονται να «φιλοξενήσουν» την Ποντοκώμη.

3. Να γίνουν ενέργειες απόκτησης ιδιοκτησίας με συνδρομή Ν. Α. και Περιφέρειας ώστε ο Δήμος να εισπράξει τις αποζημιώσεις και όχι το κράτος.

Ο σύμβουλος Αμανατίδης Παύλος αναφερόμενος είπε ότι η προσέγγιση του κ. Νομάρχη στο θέμα μέχρι σήμερα είναι πολύ θετική , το πρόβλημα της ΔΕΗ Α. Ε είναι διπλό .

Α] Μόλυνση περιβάλλοντος στο οποίο δεν έχουν δοθεί λύσεις.

Β] Μετεγκατάσταση Δ.Δ. Ποντοκώμης , να γίνει δημοψήφισμα των κατοίκων που θέλουν να πάει ο οικισμός.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ Αθανασιάδης Ανδρέας ζήτησε δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος και έθεσε το θέμα της τμηματικής απαλλοτρίωσης των 430 στρεμμάτων που προχωρεί η ΔΕΗ ΑΕ στο αγρόκτημα Ποντοκώμης.

Μετά από διαλογική συζήτηση ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

  1. Να σταλεί στη ΔΕΗ ΑΕ αίτημα , με κοινοποίηση στους συναρμόδιους φορείς , για να προσδιορίσει άμεσα το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από μέρους της για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης (Μ.Π.Ε, Αναγκαστική απαλλοτρίωση , αποζημιώσεις κ.λ.π.).
  2. Η σύνταξη επιστημονικής μελέτης «Περιβαλλοντικής αξιολόγησης» με τη συνεργασία της ΑΝΚΟ Α. Ε η οποία έχει κάνει προεργασία για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης .
  3. Η αποστολή άμεσα σε όλους τους Δήμους και Περιφέρεια ερώτημα , για το ενδιαφέρον τους ώστε να δεχθούν στα διοικητικά τους όρια τον οικισμό Ποντοκώμης . Να αποσταλούν οι προτάσεις τους στο Δήμο.
  4. Ο προσδιορισμός των δημοσίων εκτάσεων του οικισμού Ποντοκώμης και οι ενέργειες χαρακτηρισμού τους από μέρους της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως δημοτικές εκτάσεις.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 22 /2008.

AddThis Social Bookmark Button