Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου για τις υπερβάσεις των ορίων ρύπανσης

Οι δικές μας ανησυχίες για τις υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νομό Κοζάνης.

Η δημοσίευση των στοιχείων από το ΚΕΠΕ της νομαρχίας Κοζάνης δείχνουν, έστω όχι ολοκληρωμένα, αυτό που εδώ και δεκαετίες βλέπουν τα μάτια μας και αναπνέουν τα πνευμόνια μας. Παρ όλες τις δεσμεύσεις και τα «μέτρα» μου λήφθησαν η εικόνα δυστυχώς παραμένει κακή. Ο άξονας Κοζάνη – Πτολέμαιδα παρουσιάζεται ιδιαίτερα επιβαρημένος από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και το χειρότερο είναι πως αυτά τα στοιχεία αφορούν ένα καλοκαίρι με όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ατμοσφαιρικής ρύπανσης (βροχές, χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες). Τι θα γίνει όμως όταν τα καλοκαίρια θα είναι ποιο άνυδρα και με πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες; Πόσο ποιο άσχημα θα είναι τότε τα πράγματα;

Αυτά τα στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν τα πορίσματα του συνηγόρου του πολίτη και των επιθεωρητών περιβάλλοντος και όλα αυτά μαζί να αναδείξουν ότι :

1) Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (ορυχεία, σταθμοί) πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα ώστε να βελτιωθεί η περιβαλλοντική τους επίδοση.
2) Ότι το σύστημα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που από φέτος εφαρμόζετε για πρώτη φορά πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί, ώστε να μετράει και ποιο σύνθετες παραμέτρους.
3) Ο φόβος μας πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όταν ανοίξει και το νέο ορυχείο Ποντοκώμης, είναι εύλογος και βάσιμος. Εδραιώνετε πλέον η πεποίθηση μας πώς θα αναγκαστούμε να φύγουμε από το χωριό μας, όχι γιατί θα μας μετεγκαταστήσουν, αλλά γιατί δεν θα μας επιτρέπουν οι συνθήκες να παραμείνουμε σε αυτόν. Ποιος μπορεί επιτέλους να μας διαβεβαιώσει πως όταν ανοίξει ένα νέα ορυχείο στα βορειοανατολικά του οικισμού δεν θα πνιγούμε στα σκόνη; Θα προσευχόμαστε κάθε φορά να φυσά νοτιάς για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα;

Επειδή πολλά είναι τα ερωτήματα για το μέλλον αυτού του τόπου, για τα προβλήματα και τις προοπτικές του, πρέπει να δούμε συνολικά τα ζητήματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας ώστε να δώσουμε λύσεις σε πολύ σύνθετα και σημαντικά ζητήματα.
Ήδη ο οικισμός του Μαυροδενδρίου, με την σταδιακή εδώ και δεκαετίες υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή, έχει χάσει προ πολλού την δυναμική του, έχει αρχίσει σταδιακά να συρρικνώνεται. Και επειδή δεν υπάρχει πολυτέλεια για χαμένο χρόνο, πρέπει άμεσα να ανατρέψουμε αυτήν την πορεία.

AddThis Social Bookmark Button