Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Σύσκεψη καποδιστριακών δήμων για το νέο διευρυμένο Δήμο Κοζάνης

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010, συνάντηση των 4 Δημάρχων, οι δήμοι των οποίων θα απαρτίζουν το νέο Δήμο Κοζάνης από τον Ιανουάριο του 2010, μετά την ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων του νόμου «Καλλικράτης».
Οι Δήμαρχοι Ελίμειας Αθανάσιος Ματιάκης , Δημ. Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης και Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης, βρέθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κοζάνης, όπου συζήτησαν με τον κ. Μαλούτα, την ομαλή μετάβαση των δήμων στο νέο Αυτοδιοικητικό Τοπίο και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προκύψουν από την συνένωση.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως «Μετά την ψήφιση απ’ την Βουλή στο σύνολο του Νομοσχεδίου «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ο νέος διευρυμένος Δήμος Κοζάνης είναι γεγονός. Όλοι οι δήμοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υποδεχθούμε το αύριο, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για έναν δήμο μεγάλο και ισχυρό. Έναν δήμο του πολιτισμού, της ενέργειας, των λιμνών, της Εγνατίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σεβόμενοι την ιστορία και την παράδοση όλων. O νέος διευρυμένος δήμος θα είναι λειτουργικός και βιώσιμος, καθώς από τους πέντε δήμους που συνενώνονται ο βιώσιμος Δήμος Κοζάνης έχει αποδείξει ότι διαθέτει την οργάνωση, τη στελέχωση και την υποδομή, ώστε συνεπικουρούμενος από τα στελέχη και τον εξοπλισμό των λοιπών δήμων που συνενώνονται, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου διευρυμένου δήμου. Σήμερα με τον «Καλλικράτη» ξεκινάμε από πιο πλεονεκτική θέση, καθώς έχουμε την προηγούμενη εμπειρία της συνένωσης με τον «Καποδίστρια».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης συνέχισε επισημαίνοντας πως «στα βόρεια του Δήμου Κοζάνης περνάει η Εγνατία οδός με τρεις κόμβους. Είναι η περιοχή που προσφέρεται για βιομηχανική ανάπτυξη. Στο νότιο τόξο έχουμε τη λίμνη Πολυφύτου και τις γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις, οι οποίες με την κατάλληλη υποδομή, τα αρδευτικά κτλ. μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Αλλά αυτό που θα δώσει την ταυτότητα στον νέο δήμο Κοζάνης είναι ο πολιτισμός. Έχουμε την Αιανή με τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που στηρίζουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, την Κοζάνη με την πλούσια παρακαταθήκη που έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας στη βιβλιοθήκη μας, αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία των υπόλοιπων δήμων.»
Ο κ. Μαλούτας έκανε επίσης λόγο για μια «εναλλακτική ανάπτυξη» εκτός από τη ΔΕΗ και τον λιγνίτη. «Ο νέος δήμος Κοζάνης θα είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμος της χώρας. Θα είναι ο δήμος που θα αγωνιστεί για να μεταβεί από τη λιγνιτική στη μεταλιγνιτική περίοδο. Αυτό θα γίνει με την αγροτική ανάπτυξη, με τον πολιτισμό, με τα επώνυμα προϊόντα, με την ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου».
Η συζήτηση μεταξύ των Δημάρχων κινήθηκε σε άριστο κλίμα, όλοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα, με στόχο την ομαλή μετάβαση των δήμων στο νέο διευρυμένο δήμο Κοζάνης και την επίλυση των ζητημάτων με ξεχωριστές διαδικασίες όπου εντοπιστούν τυχόν ασυμβατότητες.

AddThis Social Bookmark Button