Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Αποστρατεία εφέδρων και στους δήμους

του Κώστα Τσαχάκη από το Έθνος

Ερχεται "σκούπα" εντός του Οκτωβρίου σε 325 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πλεονάζον προσωπικό των οποίων είτε θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας είτε θα απολυθεί άμεσα.

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο περιστολής του μισθολογικού κόστους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις και χθες για πρώτη φορά ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για απολύσεις προσωπικού.

Ετσι παράλληλα με την επέκταση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας σε ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πέρα από τους 151 οργανισμούς που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα) θα... τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και πρόγραμμα απολύσεων του πλεονάζοντος προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κι αυτό καθώς οι μισθολογικές δαπάνες στους ΟΤΑ έχουν εξακοντιστεί στα ύψη μιας και υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων εισπράττουν αποδοχές υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα.
Αποστρατεία εφέδρων και στους δήμους

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο... μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν 12.000 εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις και 15.000 υπάλληλοι σε δήμους οι οποίοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Παράλληλα κινδυνεύουν και 17.000 συμβασιούχοι καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα περιορίσει κατά 50% τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Για τους υπόλοιπους 55.000 μόνιμους υπαλλήλους των δήμων επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα εφεδρείας.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο για του ΟΤΑ περιλαμβάνει δύο βήματα.
Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», η έκθεση του ΟΟΣΑ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ανάβει το πράσινο φως για «ψαλίδι» 30% στις οργανωτικές δομές των υπουργείων
Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», η έκθεση του ΟΟΣΑ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ανάβει το πράσινο φως για «ψαλίδι» 30% στις οργανωτικές δομές των υπουργείων

Το πρώτο αφορά σε αθρόες μετατάξεις προσωπικού από δήμο σε δήμο. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο
Το δεύτερο, για όσους υπαλλήλους δεν δεχθούν τη μετάταξη, έχει να κάνει είτε με την υπαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας είτε με απευθείας απόλυση.

Πιο αναλυτικά το στίγμα των κυβερνητικών προσθέσεων έδωσε χθες ο κ. Κουκουλόπουλος.

"Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περάσει μέσα από διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων. Αυτές οι θέσεις θα "προκηρυχθούν" για να υπάρξει εθελούσια μετακίνηση των υπαλλήλων, για όσους δεν επιλέξουν αυτή την διαδικασία, τότε θα πάμε είτε μέσω εφεδρείας είτε κατευθείαν και σε απόλυση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Εφερε μάλιστα ως παραδείγματα τους δήμους Μενιδίου και Πειραιά, λέγοντας πως αν δεν βρεθούν με 200 και 100 υπαλλήλους λιγότερους δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην πρώτη γραμμή της εξόδου θα βρεθούν οι υπάλληλοι σε ελλειμματικούς δήμους καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε όλους τους δήμους.

Οπως σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, 10 με 15 ελλειμματικοί δήμοι δεν είναι σε θέση να σηκώσουν τα δανειακά τους βάρη "αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό".

Εξάλλου μετά τη γνωστοποίηση της "μαύρης λίστας" με τους 151 φορείς στους οποίους θα εφαρμοστεί άμεσα η εφεδρεία θα ακολουθήσει και "λίστα" με εννέα εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως λένε στο υπουργείο, αυτό έγινε προκειμένου να ξεπεραστούν νομικά προσχώματα.

10 ερωτήσεις - απαντήσεις
Η εφεδρεία από το Α έως το Ω

1. Ποιοι θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας;

Οι υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις και ΑΕ του Δημοσίου) που θα κριθούν ως "πλεονάζον" προσωπικό. Το 10%, σε πρώτη φάση, 151 φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Σε δεύτερη φάση ακολουθούν οι ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

2. Πόσα άτομα αναμένεται να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία;

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα τεθούν σε εφεδρεία 40.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

3. Πώς θα γίνει η αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού;

Στο πρώτο κύμα βλέπουν την πόρτα της εξόδου κατά προτεραιότητα όσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα (ΥΕ, ΔΕ). Σε δεύτερη φάση, οι φορείς με περισσότερους από 100 εργαζόμενους θα αξιολογήσουν σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους το πλεονάζον προσωπικό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

4. Με ποια κριτήρια θα κατατάσσει το ΑΣΕΠ το πλεονάζον προσωπικό;

Το προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης πριμοδοτείται με έξτρα μόρια για διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μόρια επίσης δίνουν η γνώση ξένων γλωσσών, η προϋπηρεσία, η εμπειρία, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και η χρονική διάρκεια παραμονής στον πίνακα κατάταξης του ΑΣΕΠ. Προηγούνται οι ανάπηροι 50% και άνω και όσοι έχουν γυναίκα ή παιδιά με αναπηρία 67% και άνω.

5. Για πόσο χρόνο και με ποια αμοιβή τίθεται το προσωπικό σε εφεδρεία;

Το "πλεονάζον" προσωπικό θα λαμβάνει για 12 μήνες το 60% του βασικού μισθού.

6. Πόσοι "έφεδροι" θα μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις;

Εάν φέτος πραγματοποιηθούν 50.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, τότε το 2012 με την αναλογία "1:5" θα πραγματοποιηθούν 10.000 προσλήψεις και μετατάξεις. Εξ αυτών οι 1.000 θα είναι από "εφέδρους".

7. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους;

Θα επιλέγονται κατά προτεραιότητα για απασχόληση ορισμένου χρόνου, σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των θέσεων. Προηγούνται, επίσης, για την επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση, αλλά θα διαγράφονται από τους πίνακες κατάταξης αν βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

8. Εάν απασχοληθούν ως συμβασιούχοι για 8 μήνες, τι θα κάνουν μετά;

Θα μπαίνουν εκ νέου σε εφεδρεία για 4 μήνες και θα αναμένουν τη μετάταξη ή θα υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να απασχοληθούν ως συμβασιούχοι.

9. Τι σημαίνει επέκταση της εφεδρείας στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα;

Καταρχήν η εφεδρεία αφορά υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε ΝΠΙΔ και σε ΑΕ του Δημοσίου. Θα επεκταθεί και σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου σε ΝΠΔΔ.

10. Κινδυνεύουν οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα;

Με τη δημιουργία του "επιτελικού κράτους", θα μειωθούν οι οργανικές μονάδες του Δημοσίου κατά 30%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την κατάργηση οργανικών θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητεί νομοθετικά εργαλεία για να επεκτείνει την εργασιακή εφεδρεία και στους μόνιμους υπαλλήλους, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

AddThis Social Bookmark Button