Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Γυμνάσιο Ποντοκώμης: Επιστολή για τις συγχωνεύσεις μονάδων και το Γυμνάσιο Ποντοκώμης

ΘΕΜΑ: «Συνενώσεις – συγχωνεύσεις και καταργήσεις Σχολικών μονάδων»

Το Γυμνάσιο Ποντοκώμης, ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 134/30-8-1978. Η θεμελίωση του σχολείου έγινε με δαπάνη των κατοίκων του χωριού, μετά από κοπιώδη συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης των αναγκαίων χρημάτων. Για να ιδρυθεί και να κτισθεί αυτό το σχολείο χρειάσθηκε ιδρώτας, εργώδη επίπονη και επίμονη προσπάθεια
Μετεγκατάστάθηκε στο υφιστάμενο κτήριο το σχολικό έτος 1985-1986, όπου λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα..
Από το 1985 μέχρι το 1993 λειτούργησαν και λυκειακές τάξεις. Η αποδυνάμωσή του οφείλεται όπως γνωρίζετε σε δημογραφικούς λόγους, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη ύπαιθρο χώρα.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Γ/σίου Ποντοκώμης, καθώς και το Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας του Δ.Δ. Ποντοκώμης σχετικά με τις συνενώσεις, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, επιθυμεί έχει τις ακόλουθες θέσεις:
Το Γυμνάσιο Ποντοκώμης είναι κτισμένο σε έκταση 16 στρεμμάτων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου είναι υποδειγματικές, ο εξοπλισμός στο σύνολό του και τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας - δεν έχουν προηγούμενο - και ούτε μπορούν να συγκριθούν με σχολεία της περιφέρειας της Δ. Μακεδονίας.
Πιο συγκεκριμένα διαθέτει:
Α. Αίθουσες διδασκαλίας αμιγείς: έξι (6)
Εργαστήρια:
1. Πληροφορικής, πάρα πολύ καλό
2. Φυσικών Επιστημών, από τα καλλίτερα στο νομό
3. Εργαστήριο τεχνολογίας & καλλιτεχνικών με πάγκους και όλα τα εργαλεία, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας το μάθημα να μετατρέπεται σε εφαρμοσμένο και να συνδέεται η θεωρία με την πράξη.
4. Κλειστή αίθουσα Γυμναστηρίου έκτασης 110 τ.μ. εξοπλισμένη με όργανα, όπως: επαγγελματικός Διάδρομος, εργομετρικό ποδήλατο, πίνγκ-πόγκ, εργομετρικό πολυόργανο δύναμης, εργομετρικό όργανο ραχιαίων – κοιλιακών, πολύζυγα, k.o.k.
4α. Όλα τα Γήπεδα των αθλοπαιδιών : 1. Γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 στην αυλή του σχολείου, 2. καλαθοσφαίρισης. 3. πετοσφαίρισης
4. Αίθουσα Μουσικής με πλήρη εξοπλισμό σε όργανα μουσικής,
5. Αίθουσα ξένων γλωσσών
6. Βιβλιοθήκη
8. Αίθουσα Έξυπνου (διαδραστικού) πίνακα, όπου τα Μαθηματικά διδάσκονται μόνιμα και οι Ξ/Γ ενίοτε στην εν λόγω αίθουσα
Β. Το σχολείο διαθέτει δίκτυο σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία και τα εργαστήρια
Γ. Είναι εξοπλισμένο επιπρόσθετα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές πέρα από το γραφείο της Δ/νσης και τα (3) γραφεία καθηγητών, όπου ο κάθε καθηγητής διαθέτει στο γραφείο του Η/Υ, όπως σχεδόν και όλες οι αίθουσες διδασκαλίας με μόνιμο βιντεοπροβολέα οροφής αντίστοιχα.
Το μαθητικό δυναμικό του Γυμνασίου Ποντοκώμης προέρχεται από τα Δημοτικά Σχολεία Ποντοκώμης, Μαυροδενδρίου και Μαυροπηγής. Ο αριθμός των μαθητών παρουσιάζει σχεδόν σταθερή πορεία, παρά τις μικρές ενίοτε διαρροές – μετεγγραφές σε σχολεία της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.
Εκτιμούμε ότι κάτω από αυτά τα δεδομένα η λειτουργία του σχολείου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των γονέων των μαθητών μας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.
Πιστεύουμε ότι στο σχολείο μας παράγεται σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο εξαιτίας α) του ικανοποιητικού αριθμού μαθητών (15-22), β) της αμεσότητας στις προσωπικές σχέσεις μαθητών – καθηγητών καθώς και του προσωπικού ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών, γ) του ολοκληρωμένου εξοπλισμού και των εποπτικών μέσων διδασκαλίας, δ) της ποιότητας του σχολικού χώρου, όπως καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, χώρων υγιεινής, της αυλής του σχολείου, όλα αυτά διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού, ε) Το αρμονικό, το ήρεμο και ισορροπημένο παιδαγωγικό κλίμα είναι ο κανόνας στη λειτουργία του σχολείου μας.
Αν δεν εξασφαλιστούν τέτοιες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να παραχθεί σοβαρό σχολικό εκπαιδευτικό έργο ούτε στο γνωστικό, ούτε στο συναισθηματικό, ούτε στον ψυχοκινητικό τομέα της μάθησης. Η αγωγή και η μάθηση δεν επιτυγχάνονται από «καθέδρας διδασκαλία», αλλά κυρίως με τη δημιουργία του απαραίτητου παιδαγωγικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι μαθητές θα ασκηθούν, ώστε να έχουν το ανάλογο αποτέλεσμα
Μέσα σε ένα κακοποιημένο σχολικό χώρο, απρόσωπο, πολυπληθή, χωρίς εργαστήρια, χωρίς γραφεία, ο ένας πάνω στον άλλο, αναιρείται εκ των πραγμάτων η αναμενόμενη συναισθηματική καλλιέργεια του αναπτυσσόμενου ατόμου
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γ/σίου Ποντοκώμης ανέρχεται στους 14 συνολικά και απαρτίζεται:
1. από μόνιμους με οργανική
2. από αποσπασμένους και
3. με διάθεση 2-3 ημερών που υπηρετούν στο σχολείο
Πρόταση:
1. Είμαστε υπέρ όχι μόνο της παραμονής του Γυμνασίου Ποντοκώμης, αλλά της ενίσχυσής του με μαθητές δημοτικών σχολείων των όμορων οικισμών, όπως του οικισμού των Kοίλων, Καρδιάς, Εξοχής, όπου η απόσταση είναι περίπου ίδια και ο δρόμος πιο ασφαλής, παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποσυμφόρηση των σχολείων της πόλης της Κοζάνης και πλήρη απασχόληση των εκπ/κών παραγωγικών συντελεστών στην τοπική οικονομία
2. Ο οικισμός του Δ.Δ. της Ποντοκώμης βρίσκεται, όπως γνωρίζετε υπό καθεστώς μετεγκατάστασης και οι κάτοικοι στο σύνολό τους σε έντονη συναισθηματική ανασφάλεια και φόρτιση, οπότε είναι προτιμότερο το σχολείο να ακολουθήσει την τύχη του οικισμού με την μετεγκατάσταση.
3. Να τηρηθεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία για τις εγγραφές - μετεγγραφές μαθητών στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας γιατί έτσι αποδυναμώνονται τα σχολεία πέριξ του άστεως και παραγωγικοί πόροι μετατρέπονται σε περιστερώνες.


Για το Σύλλογο Διδασκόντων Ο Διευθυντής Ιωάννης Μπαλάφας


Για το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ο πρόεδρος Γεωργιάδης Αλέκος


Για τη Δημοτική κοινότητα Ποντοκώμης Ο πρόεδρος Μιχαηλίδης Ιωσήφ

AddThis Social Bookmark Button