Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για το θέμα των συγχωνεύσεων

Η τοποθέτηση μου στο 1ο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης [17.2.2011] για τις συγχωνεύσεις σχολείων:
Γενικότερα για την εκπαίδευση:
Τα χαρακτηριστικά των πιθανόν συγχωνεύσεων πρέπει να έχουν κοστολόγηση και της επιβάρυνσης των οικογενειών οι οποίες καλούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε απόσταση αρκετά μακρύτερα της συνήθους. Π.χ. είναι πολύ μεγαλύτερο το «κοινωνικό» κόστος όταν ένα παιδί από την Ποντοκώμη θα κληθεί να παρακολουθήσει μαθήματα σε απόσταση 14~16 χλμ και μέσο όρο μετακίνησης 1 ώρας. Συνέπεια του παραπάνω είναι η πρόθεση μετακίνησης όλο και περισσότερων οικογενειών δεδομένου ότι η παιδεία που πραγματικά οι γονείς επιθυμούν να παρέχουν στα παιδιά τους δεν είναι δωρεάν. Δηλαδή ας λάβουμε υπόψη την ανάγκη μετακίνησης περιοδικά με την επίσκεψη σε ωδείο, ή γυμναστήριο ή φροντιστήριο ξένων γλωσσών που αναγκάζει το μαθητή να μετακινηθεί και την οικογένεια να έχει τουλάχιστον οικονομικό και οικογενειακό κόστος ήδη αυξημένο. Ας αφήσουμε τα παιδιά να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως οι συμμαθητές τους σε άλλα σχολεία και ας μπουν αυτού του είδους οι παράμετροι. Ο δήμαρχος με κάλυψε στο θέμα του ρόλου των σχολείων για ένα μοντέλο Δήμου το οποίο δεν γιγαντώνει τα αστικά κέντρα.
Ειδικότερα για το Γυμνάσιο Ποντοκώμης είναι απαγορευτική και μόνο η αναφορά κατάργησης του -το ανέφερε ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μας ικανοποιεί:
• Είναι το Γυμνάσιο με τη μεγαλύτερη χρονική απόσταση από την Κοζάνη με συνέπεια το μεγαλύτερο αναμενόμενο κόστος
• Εξυπηρετεί κατοίκους Μαυροδενδρίου, Μαυροπηγής και Ποντοκώμης εκ των οποίων για τον οικισμό Ποντοκώμης έχει αποφασιστεί η μετεγκατάστασή του για περιβαλλοντικού λόγους (εκμετάλλευση του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος). Πέραν των άλλων θα αυξήσει την πίεση και την ανασφάλεια των κατοίκων για μετακίνησή τους στα αστικό κέντρο της Κοζάνης και φαντάζομαι ότι δεν είναι το επιδιωκόμενο από το παρόν δημοτικό συμβούλιο. Και μόνο αυτός ο λόγος καθιστά απαγορευτική την όποια σκέψη κλεισίματος του Γυμνασίου Ποντοκώμης.
• Είναι αναγνωρισμένο ως ένα από τα πρότυπα γυμνάσια στην εκπαιδευτική διαδικασία (θέση την οποία έχει τεκμηριώσει επαρκώς και ο Διευθυντής κ. Μπαλάφας)
Πρόσφατα παραβρέθηκα σε ευρεία συνάντηση, παρουσία του Διευθυντή του Γυμνασίου, στην Ποντοκώμη με το Τοπικό Συμβούλιο Ποντοκώμης και φορείς τοπικούς. Η απόφαση που λήφθηκε είναι ξεκάθαρη και νομίζω ότι η σημερινή απόφαση πέραν της πρότασης πρέπει να συμπεριλάβει και τις ιδιαίτερες κοινωνικές παραμέτρους οι οποίες πρέπει να εξαντληθούν με τις τοπικές κοινωνίες. Είμαι ικανοποιημένος με την πρόταση και των προϊσταμένων της εκπαίδευσης περί διατήρησης των σχολικών μονάδων στου υπό μετεγκατάσταση οικισμούς.
Μια παράκληση προς τους προϊσταμένους της εκπαίδευσης: Είναι ξεκάθαρος ο τρόπος βεβαίωσης μονίμου κατοικίας σύμφωνα με τον Κώδικα. Θα παρακαλούσα για να μην γίνεται καταστρατήγηση όπως έχει ακουστεί να γίνονται οι μετεγγραφές με τον ορθό τρόπο και όχι με απλή ίσως επίδειξη ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ.

Δημήτρης Μαυροματίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης

AddThis Social Bookmark Button