Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Συζήτηση θέματος Δ.Σ. (23.03.09) εξωτερικού αγωγού τηλεθέρμανσης Πτολ/δας

Θέσαμε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα του εξωτερικού αγωγού τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας, με προσκόμιση των εγγράφων (είναι αναρτημένα όλα στην ενότητα μετεγκαταστάσεις) ως εξής:
Δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Ποντοκώμης για το έργο κατασκευής αγωγού τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας από τον ΑΗΣ Καρδιάς. Αναζητήσαμε τι πραγματικά συμβαίνει με σχετική επιστολή μας στη ΔΕΤΗΠ (17 Φεβ 08) όπου ζητήσαμε να μας κοινοποιήσουν την αλληλογραφία και τους σχετικούς χάρτες καθώς και με ερωτήματα στους αρμόδιους.
Τα γεγονότα όπως ανακύπτουν από τα έγγραφα:

* Το 2005 ο Δήμος Πτολεμαϊδας απέστειλε έγγραφο (4350/22-8-2005) για «κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σύστασης δουλείας» στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη με ταυτόχρονη απάντηση της ανάρτησης από μέρους μας προς το Δήμο Πτολεμαϊδας.
* Το 2005 δημοσιεύεται (ΦΕΚ τεύχος Δ’, αρ. 1356/14-12-05) απόφαση του ΓΓ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για «Αναγκαστική απαλλοτρίωση σύσταση δουλείας εδάφους για την εκτέλεση του έργου «Σύνδεση Τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδας με ΑΗΣ Καρδιάς»» όπου γίνεται αναφορά για «αναγκαστική απαλλοτρίωση σύστασης δουλείας εδάφους για λόγους δημόσιας ωφέλειας …μήκος 10.721,51 μέτρα και πλάτους 5 μέτρων υπέρ και με δαπάνες της ΔΕΤΗΠ στις κτηματικές περιοχής Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Προαστείου, Ασβεστόπετρας και Πτολεμαϊδας…»
* Το 2006 τοιχοκολλήθηκε στο Δήμο μας αίτημα προσδιορισμού προσωρινής μονάδας αποζημίωσης όπου οριζόταν δικάσιμος την 23-11-2006.
* Το 2006 (αρ πρωτ. 5577/2-10-2006) διαβιβάζονται από το Δήμο Πτολεμαϊδας στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη οι κτηματολογικοί πίνακες και τα κτηματολογικά διαγράμματα με αναφορά: προς ενημέρωση των κατοίκων.
* Το 2008 (αρ. πρωτ. 3316/6-6-2008) με έγγραφο του Δήμου μας προς τη ΔΕΤΗΠ επιτρέπεται η εκσκαφή σύμφωνα με τη μελέτη. Δηλαδή εμείς εδώ κινούσαμε τις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, αναζητούσαμε εάν υπάρχουν πιθανές αιτίες προς ματαίωσής της και εδώ δίναμε σύμφωνη γνώμη για τη διέλευση του αγωγού μέσα από το μελλοντικό ορυχείο Ποντοκώμης! Μάλιστα στην επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη πριν ένα μήνα τέθηκε το θέμα από τους κατοίκους και το Σύλλογο Περιβάλλοντος και εσείς δεν είπατε τίποτα! Ούτε καν ενημερώσατε το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά μιλάτε για σεβασμό στους θεσμούς. Και εάν έτσι έπρεπε να γίνει με τη διέλευση του αγωγού γιατί το αποκρύψατε; Ποια δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και παρακαλώ όσον μας αφορά τουλάχιστον δημόσια να μην εμφανίζεστε και ως εκφραστής των απόψεων μας γιατί εξαντλείτε την υπομονή μας. Αναρωτιόμαστε εάν οι δημοτικοί σας σύμβουλοι το γνώριζαν...
Πάντως η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα.
-Την πρώτη δεν γνωρίζατε για το ορυχείο Ποντοκώμης (το θέμα το φέραμε εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο).
-Την δεύτερη δεν γνωρίζατε, κατά δική σας δήλωση, για τη ΜΠΕ που δεν περιλάμβανε τους οικισμούς (το μάθαμε κατά λάθος από το κ. Ζαραφίδη).
-Σήμερα δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δεν γνωρίζατε.

Πέρα από το θεσμικό πρόβλημα που έχουμε και που σχετίζεται με τη λειτουργία σας και την υποβάθμιση μας ως Δημοτικού Συμβουλίου και ως Δημοτών έχουμε και ένα ουσιαστικό, της κατασκευής του έργου με το συγκεκριμένο τρόπο. Από την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της ΔΕΗ και του Δήμου Πτολεμαϊδας προκύπτει θέμα για το εάν επιτρέπει ή όχι η ΔΕΗ τη διέλευση του αγωγού. Ο Δήμος Πτολεμαιδας με πρόσφατο Δελτίο Τύπου του αναφέρει: «Η διέλευση των αγωγών Τηλεθέρμανσης δεν συνδέεται, σε καμιά περίπτωση, με καθυστερήσεις ή επιπλοκές στις μετεγκαταστάσεις των οικισμών, που στηρίζει εμπράκτως ο Δήμος Πτολεμαϊδας. Σημειώνεται ότι υπήρξαν έγκαιρα από την ΔΕΤΗΠ, που είναι και ο κύριος του έργου, από την ΔΕΗ και από τους εμπλεκομένους Δήμους και Δημοτικά Διαμερίσματα όλες οι σχετικές έγγραφες αδειοδοτήσεις, ενημερώσεις και συμφωνίες που αφορούν την σύννομη και άρτια εκτέλεση του έργου.» και «κατά τη διάνοιξη των νέων ορυχείων να γίνονται οι απαραίτητες μετατοπίσεις των αγωγών, σε όποιες θέσεις και όποτε απαιτηθεί, ώστε να μην παρεμποδίζονται οι εργασίες της ΔΕΗ». Επιπλέον η ΔΕΗ δια του αρμόδιου στελέχους της κ. Ζαραφίδη σε τηλεοπτική εκπομπή (ΤΟP 20.03.09) ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με την Πτολεμαϊδα για την τωρινή όδευση του αγωγού.
Εμείς εκτιμούμε κατόπιν των στοιχείων που μας προσκομίσθηκαν, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, εφόσον η ΔΕΗ απαντήσει ότι συμφωνεί με την σημερινή όδευση του αγωγού και ότι δεν επηρεάζει τη διαδικασία μετεγκατάστασης επισήμως.

Ερωτήματα προς απάντηση:

1. Είναι δυνατόν να γνωρίζετε 4 χρόνια τη δημιουργία αυτού του αγωγού και να μην γνωρίζουν οι κάτοικοι της Ποντοκώμης και το Δημοτικό Συμβούλιο;
2. Είναι δυνατόν να έχετε δώσει πρόσφατα έγγραφη άδεια διέλευσης χωρίς τουλάχιστον μία διαβεβαίωση από πλευράς Πτολεμαϊδας; Είναι δυνατόν να τη δώσατε την παραπάνω άδεια χωρίς να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο;
3. Τι έχετε κάνει για να ενημερωθούν οι κάτοικοι;

Ο κ. Αθανασιάδης τόνισε ότι κατέθεσαν γραπτή επιστολή με το σύλλογο Μαυροπηγής γι' αυτό το θέμα. Έτσι όπως φαίνεται (όταν του προσκομίσαμε και την έγγραφη αδειοδότηση) ανέφερε ότι είναι σκάνδαλο.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το έδωσε διότι δεν υπήρχε πρόβλημα και ότι οι ιδιώτες ενημερώθηκαν από το Δήμο Πτολεμαϊδας απευθείας (!). Δεν απάντησε στα ερωτήματα μας. Υπήρξε ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποφασίστηκε να στείλουμε επιστολή στο ΔΕΗ με την οποία οι ισχυρισμοί του κ. Ζαραφίδη να δοθούν γραπτά.

AddThis Social Bookmark Button