Loading...

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Έκθεση (1η 08.05.09) καθηγητή Μελά για ρύπανση Δημ. Υψηλάντη

Παρακάτω δίνονται τα βασικά συμπεράσματα της 1ης έκθεσης του καθηγητή κ. Μελά για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη. Τα συμπεράσματα και η έκθεση αναλυτικά δίνονται παρακάτω:

Περίληψη - Συμπεράσματα

Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται κυρίως τα αποτελέσματα της φάσης 1.1 η οποία αφορά την εγκατάσταση των οργάνων μέτρησης και τρίμηνη πιλοτική λειτουργία τους. Κατά τη διάρκεια αυτή της φάσης έγινε ο προσδιορισμός της θέσης και εγκαταστάθηκε ένας αναλυτής σωματιδίων (ΒΑΜ 1020) και ένας μικρός μετεωρολογικός σταθμός. Ο ΒΑΜ 1020 είναι ένα πιστοποιη-μένο όργανο μέτρησης λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων το οποίο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αυτόματα και για όλο το 24ωρο μετρήσεις σωματιδιακής ρύπανσης και μετεωρολογικών παραμέτρων. Διαθέτει την απαιτούμενη αντλία, την κεφαλή δειγματοληψίας PM10 και την κεφαλή δειγματοληψίας PM2.5, τον αγωγό δειγματοληψίας, σύστημα θέρμανσης του αγωγού δειγματοληψίας για την αποφυγή συμπύκνωσης του δείγματος και σύστημα ελέγχου της ροής. Στα πλαίσια αυτής της φάσης έγινε καταγραφή των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης και των μετεωρολογικών παραμέτρων στην επιλεγμένη περιοχή για τρεις μήνες με τη βοήθεια του εξοπλισμού ο οποίος περιγράφηκε παραπάνω.
Συμπληρωματικά παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση και μέρος των αποτελεσμάτων της φάσης 1.2. Στα πλαίσια αυτής της φάσης πραγματοποιήθη-καν μετρήσεις μικρότερης διάρκειας στο Δ.Δ. Μαυροδενδρίου. Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με το φορητό όργανο GRIMM το οποίο ανήκει στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ και αφορούσαν τα επίπεδα των PM10, PM2.5 και PM1.
Σκοπός αυτών των μετρήσεων είναι η καλύτερη τεκμηρίωση της χωρικής κατανομής της ρύπανσης και ιδιαίτερα η επίδραση στο Δ.Δ. Μαυροδενδρίου καθώς και η μέτρηση εξαιρετικά μικρών σωματιδίων.
Αν και η φάση 1.1 του προγράμματος αφορά διάστημα μόνο τριών μηνών, έγινε μια προκαταρκτική ανάλυση των μετρήσεων και προέκυψαν κάποια πρώτα συμπεράσματα.

* Κατά την περίοδο των μετρήσεων στο σταθμό Μαυροδενδρίου δεν σημειώνονται ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις PM10. Το ποσοστό υπερβάσεων του ημερήσιου ορίου των 50 μg/m3 ήταν 20% αλλά αφορά μικρό αριθμό μετρήσεων και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

* Στο 17% των ημερών (15 ημέρες) που πραγματοποιήθηκαν οι με-τρήσεις, η μέση ημερήσια συγκέντρωση ΡΜ10 στην Ποντοκώμη ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για την ανθρώπινη υγεία. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις PM10 εμφανίζονται στο σταθμό της Ποντοκώμης τις πρωινές ώρες (μέγιστη τιμή στις 11.00 τ.ώ.).

* Η υψηλότερη μέση ημερήσια συγκέντρωση ΡΜ10 που καταγράφηκε στην Ποντοκώμη ήταν τα 80μg/m3 στις 1 Απριλίου 2009 ενώ η υψηλότερη μέση ωριαία συγκέντρωση ήταν τα 304μg/m3 στις 19 Ιανουαρίου 2009.

* Οι μετρήσεις του ανέμου δείχνουν τον έντονο καναλισμό της ροής ο οποίος οφείλεται στη γεωμορφολογία της λεκάνης της Εορδαίας, με τον κύριο άξονα της σε βόρεια - βορειοδυτική, νότια – νοτιοανατολική διεύθυνση. Οι μεγαλύτερες μέσες συγκεντρώσεις ΡΜ10 καταγράφονται στον σταθμό της Ποντοκώμης όταν στην περιοχή της Ποντοκώμης πνέουν άνεμοι βορειοανατολικού τομέα, διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το ορυχείο νοτίου πεδίου της ΔΕΗ. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι στον τομέα διευθύνσεων Ν έως Ε, οι μέσες τιμές των ΡΜ10 είναι μεγαλύτερες των 50μg/m3.

Μπορείτε να δείτε την έκθεση όπως δόθηκε από τον καθηγητή κ. Μελά.

Έκθεση καθ. Μελά για Δημ.Υψηλάντη 8.5.09


Έκθεση καθ. Μελά για Δημ.Υψηλάντη 8.5.09 energeiakozani







AddThis Social Bookmark Button